Državni vrh podržao inicijativu Asocijacije malinara Srbije

Na zahtev Asocijacije malinara ostvaren je kontakt sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, njegovim kabinetom i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede. Nakon načelnih dogovora od strateškog značaja za  proizvodnju malina u našoj zemlji,  zakazan je satanak krajem meseca na kome će biti definisani jasni zaključci  pred ovogodišnju berbu. Kako tvrde u Asocijaciji izvesno je da će zbog niske cene malina i pretrpljene štete usled elementarnih nepogoda, država odobriti značajna sredstva u repromaterijalu i sadnicama.Takođe, na apel prvog čoveka države, biće razmatran i način smanjenja troškova proizvodnje malina kao vid pomoći poljoprivrednim proizvošačima u našoj zemlji.

  • IL-prilike-radovic-vodovod Državni vrh podržao inicijativu Asocijacije malinara SrbijeKada je reč o područjima gde je već izvršena procena štete, pomoć Vlade RS je izvesna, ali smo mi zahtevali da se izađe u susret i tamo gde još uvek nije završena procena, pa ćemo na sastanku za par dana definisati na koji način to može biti učinjeno. Takodje, Asocijacija insistira da se zabrani uvoz malina dva meseca dok traje berba i otkup kod nas a nakon toga da se uvedu prelimani kako  bi zaštitili svoju proizvodnju, jer je činjenica da je tokom 2017. godine, uvezeno  oko 11 000 tona maline. Nacionalni savet mora se formirati u što kraćem roku pre ovogodišnje sezone berbe i zaštiti geografsko poreklo srpske maline. Ovi procesi su u toku ali je dogovor da se ubrzaju kako bismo što pre imali jasnu sliku pred predstojeću sezonu. –kaže predsednk Asocijacije malinara, Dobrivoje Radović.

U narednoj nedelji Asocijacija malinara Srbije sastaće se sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Uprave carina, kako bi konkretizovali pomenute pregovore.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *