Danonoćno radili da bi struja stigla u selo a sada stare uz sveću

Oko 450 domaćinstava u opštini Ivanjica i večeras nema struju a najteža situacija je u Erčegama i Belim Vodama gde je van pogona 18 trafo-stanica. Radnicima ivanjičke Elektrodistribucije u pomoć su stigle kolege iz okolnih gradova, ali se ne zna kada će doći do normalizacije u snabdevanju.

IL-bratljevo-bez-struje3 Danonoćno radili da bi struja stigla u selo a sada stare uz sveću

Stanovnici ovih sela razočarani su i ljuti što je najavljeni sneg za nadležne opet bio iznenađenje.

  • IL-bratljevo-bez-struje-slavoljub Danonoćno radili da bi struja stigla u selo a sada stare uz svećuPo tri dana nisam dolazio kući, vukli smo kablove i gradju na ledjima kako bismo doveli struju u selo. Evo šta smo dočekali, da zanoćimo uz sveću i prizivamo zoru kako bismo videli bela dana. Ne mogu da nam održavaju ono što smo napravili. I kakav mi je to život-tuga i beda.-započinje priču deda Slavoljub Lazović iz sela Bratljevo kod Ivanjice. Kaže, čim padne sneg oni ostanu bez struje.
  • Dobro je samo što nam je crkva blizu pa imamo gde sveće da kupimo. Ovde su sve staračka domaćinstva, kada ostanemo bez struje, ko da nam oči vežu ionako ne vidimo dobro. Sve naopako, struja nam često nestaje, pa je po dva-tri dana nema, frižideri se otope, hrana propadne. Nikoga to ne zanima. Nisu nam održavali dalekovod godinama, ja vala više ne mogu da držim motornu testeru, 30 godina sam se borio sa njom, stigle godine sada ni dve slamke ne mogu da podignem. Osuđen sam na sveću.-priča utučeno ovaj vremešni čovek.

IL-bratljevo-bez-struje2 Danonoćno radili da bi struja stigla u selo a sada stare uz sveću

Njegov komšija Mile u poznim godinama žali se kako mu je kabl od struje pritisnut vlažnim snegom  pao na krov kuće.

  • IL-bratljevo-bez-struje-mile Danonoćno radili da bi struja stigla u selo a sada stare uz svećuZvao sam nekoliko puta, oni izašli, videli i tako ostalo. Nisam smeo više da čekam, zvao sam sina pa je on podigao i zakačio kabl. Znam da je situacija teška i da dosta ljudi nema stuje, ali nismo mi zaslužili da starimo uz sveću, po 15 sati smo krvnički radili da bi struja stigla u selo.-priča Mile.

A svi su redovne platise, kažu u ovom zaseoku.

  • Čim stignu računi za struju mi potrčimo da platimo, znamo koliko nam znači sijalica u ovim planinskim selima, ali eto….ni to nam ne vredi.-kažu meštani zaseoka Lazovići.

IL-bratljevo-bez-struje4 Danonoćno radili da bi struja stigla u selo a sada stare uz sveću

Na terenu su ekipe Elektrodistribucije koje pokušavaju da pronađu i otklone kvarove. Nismo uspeli da saznamo kakvo je trenutno stanje jer kako su nam objasnili, nisu nadležni da daju izjave.

You may also like...

1 Response

  1. Vlade kaže:

    Oni su najbolje obučeni za kafanu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *