Šta zapravo predstavlja grb opštine Ivanjica

Iako je svima poznato kako izgleda grb opštine Ivanjica, mali broj ljudi zna šta on zapravo simbolizuje. 

Ivanjica u stvari i nema zvaničan grb, već koristi amblem kružnog oblika, koji se sastoji iz petnaest „latica“ postavljenih oko diska na kome su ime opštine, beli disk koji predstavlja jedinu satelitsku stanicu u Srbiji u selu Prilike, stilizovani most aludira na jednolučni Kameni most preko reke Moravice, građen sistemom klinova bez vezivnog materijala (najveći takav most na Balkanu, star preko 100 godina). U dnu diska su geometrijski oblici koji predstavljaju izvore mineralne vode i list javora, po kome je planina Javor dobila ime.
 
Amblem koji opština Ivanjica koristi dugi niz godina izgubio je smisao i svrhu postojanja kao takav, pre svega zbog činjenice da satelitska stanica “Jugoslavija” u Prilikama više ne postoji, jer je srušena tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, pa ona više ne predstavlja centralni vizuelni simbol opštine. Iz tog razloga, bilo je pokušaja da lokalna skupština po prvi put usvoji jedan od nekoliko predloga rešenja grba tokom 2013. godine, ali je taj pokušaj propao.
 
Naime, bila je formirana i posebna komisija koja se bavila ovom problematikom, a u opisu posla bila joj je i priprema predloga za izbor Ddana opštine Ivanjica. Za dan opštine kasnije je usvojen predlog da to bude 16. jun, u znak sećanja na datum kada je knez Mihailo Obrenović, tadašnji vladar Srbije, Ivanjicu ukazom proglasio za varošicu.
 
Natezanje oko predloga za grb trajalo je neko vreme i onda je skinuto sa dnevnog reda, jer se lokalni parlament nije složio ni sa jednom od ponuđenih varijanti, iako su predlozi rađeni uz učešće heraldičara i uz poštovanje strogih pravila nauke o grbovima.  
Komisija nije nastavila svoj rad, a nova nikada nije formirana niti je raspisan konkurs za izradu grba opštine. Ivanjica nema ni svoju zastavu.

You may also like...

2 Responses

  1. Sekula kaže:

    Može samo gore da se doda NATO avion koji ispušta bombu i nema potrebe da se menja.

  2. Mirjana kaže:

    To je stvarno sramota da ne može da se izglasa jedna odluka o tom pitanju. Pa tako nam i treba, da ostanemo bez grba. Nismo ga ni zasluzili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *