Nema dogovora o ceni maline

Predstavnici Asocijacije malinara Srbije bili su danas u Beogradu na sastanku sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i hladnjačarima. Tema sastanka bila je otkupna cena malina za ovu godinu, ali dogovor nije postignut. Malinari traže 220 dinara  za kilogram dok hladnjačari nude 120.

 • IL-dobrivoje-dole-radovic Nema dogovora o ceni malineŽeleli smo da postignemo dogovor, ali očigledno da to nije moguće. Hladnjačari pričaju o nekakvoj hiper produkciji, a svima je jasno da je maline ove godine  30 do 40 odsto manje zbog štete od mraza i vremenskih nepogoda. Za tri do četiri dana imaćemo odbor Asocijacije gde će biti odlučeno kakve mere preduzeti i koliko će one biti radikalne.  Šta narod odluči, tako ćemo postupati. Ja moram da istaknem da je ministar Nedimović zaista pokazao dobru volju da nam pomogne, ali nismo naišli na razumevanje hladnjačara, tako da se moramo boriti dalje za ono što nam pripada.– kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije koji dodaje da se mora stati na kraj monopolu izvoznika.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je novinarima posle sastanka da za ovako kratko vreme nije bilo moguće postići dogovor i da će za deset dana ponovo razgovarati o otkupnoj ceni malina.

 • Ja očekujem da će narednih dana cena rasti i da će tu biti mnogo prostora za dogovor.-kaže ministar Nedimović.

Predstavnici hladnjača tvrde da bi bili na gubitku ukoliko bi maline kupovali od proizvodjača po ceni od 220 dinara jer je neizvesno po kojoj će je ceni oni prodavati pošto tek sada izvoze prošlogodišnji rod.

Problema u izvozu malina nema, u poslednjih pet meseci, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, 50 hiljada tona maline prešlo je preko granice.

You may also like...

3 Responses

 1. Ivana kaže:

  Sta je onda problem To sto hladnjacari hoce da se obogate za jednu sezonu

 2. Ana kaže:

  Jadna nam je drzava kada su lopovi jaci od nje

 3. Rasko kaže:

  O kavim malinama pricaju ovi hladnjacari sta nisu izvezli neka kazu jeli to srpska malina ili nesto drugo. A sto se tice cene niko nije glup, ni ministar ni narod taco se zna kako moze i sta ocekivati ali ocigledno da Srbija nema predsednika jer da ima nebi hladnjacari i tajkuni vodili Srbiju i razrezivali cene i praviti jos vecu sirotinju ili je to dogovor da se unisti srpski poljoprivrednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *