Promocija knjige o Spasovićima, ”Porodici u belim mantilima”

Pred oko stotinu Ivanjičana, u okviru proslave Dana opštine, u holu Doma zdravlja održana je promocija knjige „Porodica u belim mantilima – Tvorci  ivanjičkog zdravstvenog čuda“,  autora Svetislava Lj. Markovića.

IL-promocija-knjige-spasovici4 Promocija knjige o Spasovićima, ''Porodici u belim mantilima''

Ova knjiga je zamišljena kao omaž nadaleko poznatim ivanjičkim lekarima Božu i Dragi Spasović, ali i njihovim naslednicima i saradnicima. Kao veliki entuzijasti  Spasovići su napustili prestonicu i na lični zahtev  došli u tada malu i nerazvijenu Ivanjicu. Doktorka Draga je postavljena za upravnika bolnice i na toj poziciji  ostala je do penzije, a doktor Božo imenovan je za sreskog lekara.

IL-promocija-knjige-spasovici-2 Promocija knjige o Spasovićima, ''Porodici u belim mantilima''

Promociji  knjige, pored autora profesora Svetislava Markovića, prisustvovali su, predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović , članovi porodice, mnogobrojni poštovaoci lika i dela Drage i  Boža Spasovića kao i primarijus dr sci med. Vesna Ćurčić Mioljević .

  • IL-promocija-knjige-spasovici-curcic Promocija knjige o Spasovićima, ''Porodici u belim mantilima''Kao specijalista epidemiologije iskazujem posebno poštovanje autoru monografije profesoru Svetislavu Markoviću  na sistematičnosti u pisanju ovog teksta, ali i izuzetnom trudu da monografija bude publikovana i dostupna širokoj čitalačkoj publici. Lekari  Draga i Božo Spasović  su i u delo sproveli originalnu ideju primarne zdravstvene zaštite na seoskom područiju, čiji su rezultati poznati u najznačajnijim svetskim zdravstvenim organizacijama.-rekla je Vesna Ćurčić Milojević.

Predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović,  zahvalio se prisutnima i istakao da mu je čast što je ova knjiga publikovana u vremenu kada je on na čelu opštine.

  • IL-promocija-knjige-spasovici-lazovic Promocija knjige o Spasovićima, ''Porodici u belim mantilima''Zahvaljujući ovoj porodici i doktoru Božu danas postoji moja porodica, pa sam tim i ja. Oni su istinski heroji Moravičkog kraja. Zračili su plemenitošću i gospodstvom. Ličnim primerom vaspitavali su i usmeravali ka skromnosti, radu i poštenju brojne generacije intelektualaca ovog  kraja. Pokrenuta je inicijativa da naš Dom zdravlja nosi ime baš po njima „Dr Draga i Dr Božo Spasović“ – rekao je Lazović.

Knjiga je nastala na inicijativu  dr Aleksandra Aca Nikolića, a korišćen je većim delom njegov lični arhiv. Dr Nikolić bio je suprug dr Ljiljane Zizike Nikolić, rođene Spasović , kćerke doktora Boža i doktorke Drage. Bio je prvi upravnik Doma zdravlja u Ivanjici.

  • IL-promocija-knjige-spasovici-markovic Promocija knjige o Spasovićima, ''Porodici u belim mantilima''Aco Nikolić je čovek koji je voleo da pomogne, čineći to nenametljivo i velikodušno. Njegov dnevnik je zasigurno najpouzdaniji izvor za proučavanje istorije ivanjičkog zdravstva.  Iako je imao fenomenalno pamćenje, podatke o događajima i ljudima je  beležio.– istakao  je autor knjige,  Svetislav Lj. Marković.

Prisutnima se obratio i unuk glavnih aktera ove knjige,  Božidar Boško Spasović,  koji je pričao kao su njegovi baba i deda živeli i radili.

  • IL-promocija-knjige-spasovici-bosko Promocija knjige o Spasovićima, ''Porodici u belim mantilima''Moja sećanja na babu i dedu su jasna i dragocena. Sigurno je da za razliku od svih nas imam pogled na to vreme iz sasvim drugog, porodičnog ugla, ali sam bivao svedok njihovih lekarskih, danonoćnih intervencija. Ono što je meni bilo gotovo fascinantno je činjenica da da su sve radili bez nervoze, ljutnje, iako su ih pacijenti često budili u sred noći. Uvek su samo razgovarali na temu pomoći koju u tom trenutku treba prižiti pacijentu.  Održao sam mnogo govora u svom životu ali  danas imam tremu.  Beskrajno sam ponosan što nosim dedino ime i još ponosniji što i moj unuk nosi ime Božidar, po mom dedi. Drago mi je da je ova knjiga odštampana,  za mene i čitavu porodicu to je velika čast. Zahvalio bih se autoru i predsedniku opštine Ivanjica.-rekao je  Božidar Spasović.

IL-promocija-knjige-spasovici-3 Promocija knjige o Spasovićima, ''Porodici u belim mantilima''

Dr Draginja Draga i dr Božidar Božo Spasović imali su četvoro dece: Buća, Ljiljanu-Ziziku, Snežanu i Borislavku-Borku.  Slobodan je u braku sa koleginicom Ljiljanom dobio sina i kćerku – Božidara i Mirjanu. Ljiljana-Zizika, udala se za Aca Nikolića i sa njim dobila sina Ivana. Borka je bila udata za Vladimira Kanjuha, patologa.  Snežana je preminula mlada kao student prava. Praunici su Marko, Slobodan, Ilija i praunuka Gorana. Na spisku čukununuka za sada ih je troje Božidar, Aleksandra i Andrijana.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *