Ivanjičani nezadovoljni rang listom za prijem dece u vrtiće

Pre nekoliko dana objavljena je privremena rang lista za prijem nove dece u Predškolsku ustanovu „Bajka“ u Ivanjici. Reč je o popuni kapaciteta u tri vrtića, u svim uzrasnim kategorijama. Ovo je redovna procedura koja se ponavlja svake godine, zbog smene generacija u ovoj obrazovno vaspitnoj ustanovi.

Kako smo saznali, od 270 zahteva, u tri vrtića mesta je bilo samo za 75 dece. To je izazvalo burne reakcije pojedinih roditelja, a više njih se obratilo i redakciji portala Info LIGA sa navodima da je tokom rangiranja bilo ”nameštanja”, te da pojedina deca nisu mogla biti primljena u vrtić, jer nisu poštovani predviđeni kriterijumi i pravilnici.

Tragom pritužbi, obratili smo se Vesni Nikolić, direktorki ove predškolske ustanove.

  • IL-Vesna-Nikolic Ivanjičani nezadovoljni rang listom za prijem dece u vrtićeJa mogu da razumem nezadovoljstvo roditelja, jer od 270 zahteva mi smo imali mesta za samo 75 dece. Zato postoji drugostepena komisija koja treba da proveri sve što je tokom prijema eventualno sumnjivo. U toj drugostepenoj komisiji sede po jedan predstavnik roditelja, opštine i naših zaposlenih u vrtiću. Veoma je važno da svi nezadovoljni primedbu dostave u pisanoj formi, najkasnije osam dana od dana objavljivanja preliminarne rang liste“, kaže direktorka Nikolić.

Ona ističe da ustanova ne može proveravati zvaničnu papirologiju koja stiže od drugih institucija, a tiče se potvrda o zaposlenosti roditelja, zdravstvenog stanja, materijalne situacije i druge formalnosti. Da li tu ima eventualnih nepravilnosti, vrtić ne može kontrolisati. Nikolićeva tvrdi i da je lično imala neprijatnosti od strane pojedinih roditelja, a prećeno joj je i krivičnim prijavama.

Problem u Ivanjici što se tiče broja dece koja mogu da koriste vrtić je evidentan i dugotrajan. Svake godine nedostaje oko 200 mesta za najmlađe.

Ako je za utehu, vrlo brzo će se graditi novi vrtić u Crnjevu, u dvorištu škole „Kirilo Savić“. Prema informacijama, on će moći da primi oko 115 dece, ali to opet neće potpuno rešiti problem, jer će stotinak mališana biti uskraćeno za korišćenje usluga ove ustanove.

Tri ivanjička vrtića u ovom trenutku pohađa oko 500 dece, a mesečna roditeljska izdavanja su u proseku oko 4.400 dinara, s tim što postoje i povlašćene kategorije, pa su i cene niže.

U Predškolskoj ustanovi „Bajka“ stalno je zaposleno 94, a na određeno vreme desetak radnika.

You may also like...

7 Responses

  1. cica kaže:

    Ajde bre zene! Cuvajte malo vasu decu. Kad ostanete u drugom stanju, cim saznate za trudnocu uzimate bolovanje i ne radite. Sad bi malo pocele da radite al da vam deca idu u vrtic. I sigurno u sto blizi. E onda cete da se zalite na vaspitacice, jel toboze vi ste rodile princeve i princeze. Ne prenemazite se vise, nego cuvajte tu decu.

  2. Miki kaže:

    Ako vec treba da se gradi taj novi vrtic,zasto opstina ne pokusa da nadje novac da se vrtic napravi veci i da se prime sva deca?

    • MaJaMi kaže:

      Ma opstinu vrtic nikad nije interesovao osim kad treba da kritikuju nikad nikobod njih nije krocio u vrtic da vidi nedostatke postojecih objekata, a novi vrtic ce biti pred nove izbore pa vi dobro razmislite koga ste glasali sad cekajte jos cetiri godine a mozda i vise

  3. MaJaMi kaže:

    Postovani roditelji ,ajde vise ostavite direktorku i komisiju da casno i po zakonu rade svoj posao ,ako ste nezadovoljni obratite se drzavnim institucijama koje su donele pravilnik po kome se vrsi upis dece.Jos bih vam dala jedan dobronameran savet (shvatite ga kako hocete), bavite se malo svojom decom ne trosite vreme uzalud , mnogo brzo prodje ne rukovodite se poslovicom “brigo moja predji na drugoga” gledajte svoja posla i ne kritikujte bez dokaza.POZDRAV PS. za gospodu koja je pisala tekst vrtic je vaspitno obrazovna ustanova vodite racuna i o toma ne obrazovno vaspitna .POZDRAV i vama

  4. pravda kaže:

    Naravno da ce se dovesti ispekcija cim ovih osam dana prodje,pa ce se precesljati sva godista….A Direktorici svaka cast na ovakvom obrazlozenju,samo ako imas vezu tako i upadas a price za malu decu nek ostavi za druge…Nepravilnosti ima a to da nema to ce mo videti kada se precesljaju sva godista…Kada je dolazila komisija za nadgled vrtica onda nas je roditelje molila da pricamo sve u pozitivnom smislu…

    • MaJaMi kaže:

      U sto smo silni i jaki ajde jednom da se resi nesto bez pretnji postovani “osteceni”roditelji .Zasto objavljujete pretece komentare sramota

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *