Nezaposlenost i stambeno pitanje najveći problemi Roma

Međunarodni dan Roma obeležava se 8. aprila kako bi se proslavila romska kultura i podigla svest o problemima sa kojima se Romi suočavaju. Ivanjičko udruženje, koje broji 43 člana,  obeležilo je praznik prigodnim programom i svečanim ručkom. Tom prilikom njihov predsednik, Petar Marković, istakao je da su još uvek najveći problem Roma nezaposlenost  i nerešena stambena pitanja. U proteklom periodu najpozitivniji pomak za pripadnike ove populacije desio se na poljima obrazovanja i kulture.

IL-dan-roma2 Nezaposlenost i stambeno pitanje najveći problemi Roma

  • Najkritičnije je u pet do šest porodica koje nemaju rešeno stambeno pitanje. To su Mitrovići, Markovići, Pavlovići, Fetahi… Nisu to neka ogromna sredstva i sigiran sam da, od lokalne samouprave pa do vladinih i nevladinih organizacija gde se za Rome sliva ogroman novac, može da se izdvoji za rešenje naših problema. IL-dan-roma-cage Nezaposlenost i stambeno pitanje najveći problemi RomaAkcionim planom iz 2007. godine planirano je  10.360.000  dinara za adaptacije i izgradnju objekata za stanovanje Roma. Ali to samo stoji kao slovo na papiru. Sada smo dobili obećanje da će Momčilu Mitroviću napravi objekat za stanovanje jer je prioritetan slučaj, ali ni za to nisam siguran kada i gde će biti.-rekao je Marković.

U narednim danima Marković će razgovarati sa svim relevantnim institucijama kako bi se položaj Roma podigao na viši nivo.

IL-dan-roma3 Nezaposlenost i stambeno pitanje najveći problemi Roma

  • U odnosu na period od pre dvadeset, trideset godina, položaj Roma nije bolji iako se stalno govori suprotno. Ako je bilo pomaka to je u segmentima kulture i obrazovanja. Što se posla tiče, korak unazad.  Diskriminacija se oseća ne samo ovde kod nas, nego u čitavoj zemlji. Dok se ne promeni svest naroda, jer verujte mnoge još valja edukovati, neće nam biti bolje.-zaključio je Marković.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *