Sneg i mraz prepolovili malinjake

Viši delovi ivanjičke i ariljske opštine jutros su se zabeleli  pod tankim slojem novog snega. Beli pokrivač nije znatno oštetio malinajke ali temperature koje su bile i do četiri stepena ispod nule nanele su štete ranom voću i novim zasadima malina, naročito onima koji se nalaze u blizini reka. Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara, kaže da na ovim zasadima štete mogu biti i do 40 odsto.

  • IL-radovic Sneg i mraz prepolovili malinjakeKolike su zapravo štete znaće se tek narednih dana. Ali se vidi na tim novim, tek začetim malinama da su mraz i slana učinili svoje. List je sparušen,i teško će se oporaviti. Takođe je na ranom voću obran cvet što nije dobro. Ali najgore su maline uništene od  zimskih mrazeva. Verujte, ove godine će malinjaci biti prepolovljeni. U višim delovima ima parcela gde je šteta stopostotna, ljudi nisu imali šta da povežu kada su ušli u njive, sve smrzlo.-kaže Radović.

On napominje da će biti  katastrofalno za maline i drugo voće ukoliko se obistini vremenska prognoza za narednih nekoliko dana.

  • Najavili su da će dva do tri dana temperature tokom noći ići ispod nule. Neće valjati ako to sastavi, uništiće i ovo malo zdrave maline što je ostalo.-kaže Radović.

You may also like...

2 Responses

  1. Vlade kaže:

    Malina je bitna za Ivanjica ali ovi smradovi što unapred određuju cenu i količinu roda ubišeeeeee. ….

  2. Igor Mladenović kaže:

    Hladno je čim sunce zadje iz brda. Baba Marta još škrkoće zubima. Preporučujem da se zasadi tretiraju sredstvima koja mogu da spase deo zasada il olakšaju oporavak.Postoje dva preparata ruska koja mogu da spase deo roda al svakako šteta će biti velika, ovaj prolećni mraz je opasniji od zimskog jer je jako sunce već pokrenulo sokove.Zaštitna sredstva od mraza i za oporavak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *