Nedimović: Zaštitićemo malinu i boriti se kvalitetom na tržistu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović  razgovarao je u Ivanjici sa poljoprivrednim proizvođačima o problemima u proizvodnji i otkupu jagodičastog voća, na prvom mestu malina. Tom prilikom  pozvao je malinare i hladnjačare na sastanak gde će sa ljudima iz resornih ministarstava razgovarati  o strategiji proizvodnje ‘’crvenog zlata’’ na dugoročne staze.

  • Razgovaraću sa svim proizvođačima i otkupljivačima jagodičastog voća, prvenstveno maline koja je strateški proizvod Srbije i čiju proizvodnju moramo dugoročno planirati. Oformićemo radnu grupu sa ljudima iz ministarstava trgovine, poljoprivrede i privrede i ozbiljno raditi povodom toga narednih meseci. Nema lakih rešenja ali moramo biti svesni da u malinarstvu postoje ciklusi, prošla godina je bila dobra, moramo biti spremni i za lošu.-rekao je Nedimović.

IL-ministar-poljoprivrede-u-ivanjici-3 Nedimović: Zaštitićemo malinu i boriti se kvalitetom na tržistu

Na pitanje da prokomentariše uvoz maline  iz okruženja koji je kako trvde proizvođači oborio cenu naše i uslovio zalihe u hladnjačama, Nedimović je rekao da je za prethodna dva meseca uvezeno 1 000 tona.

  • -To su zanemarljive količine, cena je tu bila konkurentna što nije dobro. S’ obzirom da smo potpisali sporazum CEFTA, otvoreno smo tržiše i tako moramo funkcionisati.  Naše proizvođače treba afirmisati putem zaštite geografskog porekla i srpskog kvaliteta.  Na taj način treba  da se borimo. Zaštitimo ‘’vilamet’’ i onda možemo da kažemo, gospodo ova malina je kvalitetnija u odnosu na drugu.

Slična je situacija I sa čuvenim ivanjičkim krompirom.

  • IL-ministar-poljoprivredeNedimovic Nedimović: Zaštitićemo malinu i boriti se kvalitetom na tržistuJuče je vlasnik čipsare u Čačku  rekao da mu trebaju ogromne količe krompira I zainteresovan je da ih otkupljuje sa ovih prostora. Trebaju nam  prerađivački kapaciteti koji će povući te količine a ne da proizvodimo nešto što nemamo kome da prodamo. Ja ću se truditi da ovde  formiramo što vise prerađivačkih kapaciteta za voće i povrće.-kaže Nedimović napominjući da je osnov zaštita geografskog porekla i da ministarstvo kojim on rukovodi insistira na tome, daje novac i ima otvorene fondove: –‘Ajte ljudi dođite! Vrata su otvorena.-poručio je Nedimović.

IL-ministar-poljoprivrede-u-ivanjici-2 Nedimović: Zaštitićemo malinu i boriti se kvalitetom na tržistu

Ministar je upoznao prisutne sa subvencijama koje mogu koristiti i podsticajnim merama Vlade. Pozvao ih je na saradnju sa lokalnom samoupravom kako bi zajedničkim snagama spremili projekrte i aplicirali za opredeljena sredstva koja su ove godine znatno uvećana a uslovi su mnogo povoljniji.

Posebne pogodnosti predviđene su za mlade poljoprivrednike. Kroz sistem podsticaja ove godine su za nosioce porodičnih gazdinstava, mladje od 40 godina obezbeđeni grantovi do visine od 10.000 evra.

Kada je kreditna podrška u pitanju, ministar je potvrdio da će kamatna stopa na godišnjem nivou biti 3 odsto, za mladje od 40 godina 1 odsto, te da je period vraćanja sa 3 podignut na 5 godina.

Najveća novina ovogodišnje Uredbe o subvencijama u poljoprivredi je mogućnost kupovine voćarskih traktora do 130 konjskih snaga, gde će država preko ministarstva poljoprivrede učestvovati sa 50 – 65 odsto sredstava, na iznos bez PDV-a, u zavisnosti od stepena razvijenosti opštine. Maksimalan podsticaj za nabavku traktora biće 15.000 evra, a prema rečima ministra, ukoliko interesovanje poljoprivrednika bude veće, podići će se iznos u budžetu za ovu namenu.

Ono što je veoma važno, po prvi put će se mehanizacija nabavljati na „sigurno”, odnosno svako ko aplicira za traktor, to će činiti uz profakturu. Kada od ministarstva dobije pozitivno mišljenje, tek kreće u kupovinu, čime praktično sigurno dobija državnu subvenciju.

Prisutni u prepunoj sali hotela „Park” u Ivanjici, od ministra su između ostalog zatražili da se kroz izmene zakona o restituciji, ukine Zakon o proglašenju opštenarodnom imovinom seoskih utrina, pašnjaka i šuma, kako bi se stanovništvu ove opštine na korišćenje vratile velike šumske površine kojima sada gazduje javno preduzeće.

Ministru je upućena i molba da država pomogne oštećene proizvođače od grada pre dve i snega od prošle godine. Podsetimo, od ukupno registrovane štete koja je dostigla 700 miliona dinara u ivanjičkoj opštini, država je intervenisala sa svega 2 odsto sredstava za sanaciju štete.

You may also like...

4 Responses

  1. RAKO kaže:

    VIDIM GOLUBA NA SKUPU, PISI SVE PROPALO.

  2. i kaže:

    Prazna ne puca , ovo je bio predizborni skup a ne briga o poljoprivrednicima

  3. Ana kaže:

    Dosli pred izbore da obecavaju,a kada prodju izbori bice ih briga i za cenu maline i za krompir i za seljaka

  4. maja kaže:

    svi isto odgavaraju na pitanja kad ih neko nesto konkretno pita nemaju odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *