Opština aplicirala kod Ministarstva privrede za izgradnju četvrtog vrtića

Opština Ivanjica je preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj kod Ministarstva privrede na poziv za prijavu projekata za podršku unapređenja lokalne i regionalne infrastrukture – Gradimo zadjedno, aplicirala sa projektom izgradnje i opremanja dečijeg vrtića u Crnjevu. Ukupna vrednost investicije je 83.590.000 dinara sa PDV-om, a opština je od resornog ministarstva tražila podršku kroz obezbeđenje 50 odsto sredstava, dok će drugu polovinu planirati iz sopstvene kase.

Lokacija za novi vrtić je u dvorišnom prostoru Osnovne škole “Kirilo Savić” u Crnjevu, u kome živi petina stanovništva ove opštine. Kada se završi moći će da primi 115 dece.

U ovom trenutku, usluge dečijeg vrtića očekuje 139 mališana, jer su smeštajni kapaciteti postojećih objekata nedovoljni za povećanje obuhvata dece. U vrtićima “Đurđevak”, Zvončica” i “Bukovica”, koji su deo jedinstvene Predškolske ustanove “Bajka”, usluge jednodnevnog boravka u ukupno 22 grupe koristi 379 najmlađih Ivanjičana.

  • IL-Vesna-Nikolic Opština aplicirala kod Ministarstva privrede za izgradnju četvrtog vrtićaIzgradnja vrtića je izuzetno važna zbog činjenice da je veliki broj dece na listi čekanja, koju bismo smanjili za preko 80 odsto. Rasteretili bi se i postojeći vrtići i oslobodila nova mesta, jer bi stanovnici Crnjeva dobili priliku da u svom naselju koriste obrazovne i vaspitne usluge ove ustanove. Pružili bismo na prvom mestu adekvatne uslove za sticanje predškolskog obrazovanja našim najmlađim sugrađanima, obezbedili nova radna mesta i uslugom obuhvatili širi krug naše lokalne zajednice”, rekla je za portal InfoLIGA Vesna Nikolić, direktorka Predškolske ustanove „Bajka”.

Izgradnjom ove obrazovno-vaspitne ustanove stvorili bi se uslovi za zapošljavanje 23 lica: 11 sa visokom i višom stručnom spremom, 5 sa srednjom i 7 lica sa obrazovanjem prvog stepena.

Projektnu dokumentaciju za izgradnju dečijeg vrtića u Crnjevu izradilo je preduzeće „Koning” iz Novog Sada, a finansirali su je razvojni program Evropski PROGRES preko Evropske unije i Vlade Švajcarske sa 16.065 evra i opština Ivanjica sa 1.785 evra.

Objekat vrtića u osnovi ima gabarit 19,40m x 25,40m, a biće postavljen tako da glavni ulaz bude sa južne strane, dok će pešačkom stazom biti povezan sa pristupnom saobraćajnicom iz ulice Nikole Rabrenovića. Ukupna neto površina je 817 kvadratnih metara. Zbog same konfiguracije terena objekat je projektovan tako da ima podrum, prizemlje i sprat.

Projekat je dobio lokacijsku i građevinsku dozvolu, a gradnja vrtića planirana je za 2018. godinu.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *