OPREZ! Povećan broj obolelih od šuge

Iako nema konkretnih  podataka o tome koliko trenutno Ivanjičana ima šugu, činjenica je da se ova bolest  širi. U 2016. godini  šuga je zabeležena u selu Kušići a od početka ove godine evidentirana je u Močiocima, Katićima, Lisi i u samom gradu Ivanjici…U drugom kvartalu prošle godine zvanično je prijavljeno 12 obolelih, nezvanično ih je bilo mnogo više.

  • IL-dr-Dramicanin OPREZ! Povećan broj obolelih od šugeMogu da kažem da se tokom sedmice javi  nekoliko slučajeva, ps sporadično dodje zatišje, nekada primimo jednog , nekada po troje pacijenata. To traje već  izvesno vreme, u odnosu na period od pre pet godina, češći je  broj  pacijenata koji imaju šugu ali poslednjih godina to je zastupljeno u čitavoj Srbiji. Jedan period nije bilo lekova u apotekama pa je možda i to uticalo, no sada su apoteke snabdevene i mislim da se taj broj neće znatno uvećavati.Važno je da se oboleli  na vreme jave lekaru i ukoliko jedan član porodice ima ovu bolest, moraju svi u kući sprovoditi terapiju, bez obzira da li su oboleli ili ne. –kaže , načelnik Higijensko epidemijološke službe Doma zdravlja u Ivanjici.

Iako zdravstveni radnici kažu da nema razloga za zabrinutost, podatak da se u proseku dnevno javi po jedan pacijent oboleo od šuge, deluje zabrinjavajuće.

  • IL-dr-zorica-rucnov OPREZ! Povećan broj obolelih od šugeVećinom nam dolaze obolela deca iz Čačka i Užica koja tamo uče školu ili žive u domovima. U ovom trenutku bolest nema epidemijski karakter ali ukoliko se nastavi istim intezitetom može se svašta dogoditi.  Dobro je što do sada nismo imali slučajeva šuge u školama i vrtićima, u nekim kolektivima gde ima više ljudi. -kaže dermatovenerolog dr Zorica Ručnov.

Direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti dr Aleksandar Adamović kaže da se šuga lako prepoznaje, ali da spada u “neprijatne bolesti”.

  • Ovo kožno oboljenje izaziva crvenilo i jak svrab, naročito noću. Uglavnom se javlja između prstiju, na zglobovima, dlanovima, laktovima, tabanima, stomaku, grudima… Ukoliko neko od ukućana dobije šugu, svi ostali moraju biti u pripravnosti. Isto važi za decu u vrtićima i školama, jer ona najpre uspeju da se zaraze zbog slabijeg imuniteta. Potrebno je koristiti šampone i sapune namenjene otklanjanju šuge, luftirati prostorije, često menjati posteljinu i otkuvavati veš na visokoj temperaturi – objašnjava dr Adamović.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *