Uskoro nova mini hidroelektrana ”Moravica”

Opštinska uprava opštine Ivanjica, oglasila je Javni poziv za prezentaciju Urbanističkog projekta za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju male hidroelektrane „Moravica“, na istoimenoj reci, odnosno u sklopu njenog vodopada, u gradskom parku.

Podnosilac zahteva za potvrdu ovog projekta je JP „Elektroprivreda Srbije“ iz Beograda.

Prezentacija je, iako aktuelna samo dva dana, izazvala veliku reakciju građana Ivanjice, koji će kako saznajemo kroz pisane primedbe na predloženi projekat,  još jednom izraziti nezadovoljstvo prethodnim rešenjem rekonstrukcije i sanacije stare brane, kada je gradski simbol praktično uništen. Osnovni njihov zahtev biće “nova” sanacija kultnog mesta i kupališta.

Borba za uklanjanje mosta ispred brane, koga investitor naziva servisom za čišćenje riblje staze, po kupače opasnih betonskih blokova iz slapišta i “uklapanje” ostatka betonske gromade u prirodni ambijent sličan staroj brani, traje više godina.

IL-stara-hidroelektrana-moravica-ivanjica Uskoro nova mini hidroelektrana ''Moravica''

Stara hidrocentrala ”Moravica”

  • InfoLIGA je pre nekoliko dana posvetila pažnju ovom problemu kroz tekst koji je objavila, a akcenat je bio na uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, predočenim EPS-u, odnosno Direkciji za obnovljive izvore energije, koje bi u narednom periodu trebao da ispoštuje, odnosno sprovede. U naloženim merama ove institucije upućenim investitoru, između ostalog upravo stoji i uklanjanje mosta i završna obrada betonskih zidova prirodnim materijalima, baš kako i Ivanjičani traže.
  • Naša redakcija se pismenim putem obratila kabinetu generalnog direktora “Elektroprivrede Srbije”, tražeći odgovor na pitanje – da li će i kada postupiti po naloženim merama i zašto nisu ispoštovani uslovi Zavoda u Kraljevu prilikom početka rekonstrukcije i sanacije brane 2010 godine? Odgovor još uvek nismo dobili.

IL-Hidrocentrala-moravica-satelit-plus Uskoro nova mini hidroelektrana ''Moravica''

Prezentovani Urbanistički projekat predviđa izgradnju nove i rekonstrukciju stare mašinske zgrade, rekonstrukciju brane, vodozahvata i objekta derivacije mini hidroelektrane na reci Moravici. Projekat je izradio “Energoprojekt – Hidroinženjering”. Instalisana snaga nove hidrocentrale biće 750 kW.

IL-Hidrocentrala-moravica-plan-m Uskoro nova mini hidroelektrana ''Moravica''

Klikom na sliku pogledajte Katastarski plan MHE”Moravica”

  • Javna prezentacija Urbanističkog projekta trajaće do 13.decembra 2016.godine, u zgradi opštinske uprave, u kancelariji broj 16. radnim danom od 9 do 16 časova.

Fizička i pravna lica, pisane primedbe na Urbanistički projekat u međuvremenu mogu dostaviti preko pisarnice u uslužnom centru, zaključno sa 12.decembrom.

Zainteresovanima koji vrše uvid u Urbanistički projekat izgradnje male hidroelektrane „Moravica“ sve potrebne informacije i stručnu pomoć u vezi sa pojedinim rešenjima i eventualnim davanjem primedbi, pružiće Odeljenje za urbanizam, stambene i komunalne delatnosti.

Preuzmite PDF fajl – Kompletan Urbanistički projekat ”Moravica” Ivanjica

You may also like...

1 Response

  1. Raketa kaže:

    Ajde da vidimo kakav je plan, da nebide sutra RUŠI!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *