Sreten kuva za dobro raspoloženje
Kuvar Sreten Stevanović koji se okitio mnogobrojnim priznanjima na raznim takmičenjima u pripremanju hrane tvrdi da su njegova jela odličnog ukusa ali što je još važnije proizvode i dobro raspoloženje. [sgmb id=”1″]Tajna je, kaže, u prirodnim začinima koje je godinama istraživao, kombinovao i uspeo da dodje do gotovo savršenih recepata i fenomenalnih ukusa .Sreten je postao i gastronom ali u najširem smislu značenja ove reči , spajanjem kulture i hrane, odnosno umetnosti ishrane.
–Sad sam dobio prvu nagradu za spremanje kuvanog kupusa na takmičenju koje je okupilo 50 ekipa, održvalo se u jednom selu kod Požege. Drago mi je kada dobijem neko priznanje, ali najdraže mi priznanje od ljudi. U ovom kraju me često zovu da kuvam za neke svečanosti ili veselja. Sarma, kupus, gulaš od divljači, to je teška hrana sa mnogo začina i obično ljudi kada više pojedu, imaju problem sa varenjem. E, ja sam upravo taj deo usavršio, koristeći prirodne začine dobio sam na ukusu ali i omogućio svima da jedu koliko god žele i da ih nakon toga ništa ne muči. Naprotiv, samo su dobro raspoloženi, tapšu me po ramenu i govore ”Sreka kad sam čuo da ti spremaš hranu opustio sam i uživao, znam da me neće mučiti gorišica ili loše varenje”.-priča kuvar Sreten.
Sreten od prirodnih začina u kojima kako tvrdi leži tajna njegove kuhinje koristi majčinu dušicu, nanu, celer, bosiok, lovor…. Ovo su pre svega zdravi začini .
–Odlični su i uz recepte naših starina daju pravu magiju u kuhinji. Samo treba znati kako se koriste začini i u kojim jelima. Ne možete to stavljati tek onako. Ja najviše volim da spremam kupus , sarmu, pasulj prebranac, gulaš, i naravno poparu, cicvaru, kačamak….Medjutim bilo koje jelo možete dovesti do savršenstva prirodnim začinima samo treba da osetite i prepoznate gde i koliko čega treba dodati.-priča Sreten koji, razume se, ne otkriva tajnu kulinarskog uspeha.
–Kada je reč o posnim srpskim jelima moram da priznam taj deo sam izučio u našim manastirima koje sam svojevremeno posećivao. Opet i tu je reč o moćnim prirodnim začinima. Jer u čistom postu vi bukvalno imate so, brašno i vodu, a od toga treba napraviti i nešto ukusno. Onda nastupaju začinske biljke, mislim da ljudi nisu ni svesni koliko su one primenjive i zdrave. Kažem vam i to nije šala niti hvalisanje, kada ja sa svojom ekipom spremam recimo neku svadbu, ljudi su na tom veselju bar za 30 odsto raspoloženiji nego obično.-kaže Sreten.
Sreten Stevanović kaže da mu u polici nedostaje još samo priznanje sa kupusijade u Mrčajevcima.
–Sve sam nagrade, koje sam želeo osvojio, ali nikako da odem u Mrčajevce na to takmičenje, uvek me nešto spreči. Moraću naredne godine da zatvorim krug pa ću se potruditi oko najboljeg kupusa. –zaključije Sreten.