Javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencija za samozapošljavanje u 2024. godini

Na osnovu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja Opštine Ivanjica za period od 2024. do 2026. godine, a u skladu sa Lokalnim akcionim planom za mlade opštine Ivanjica za 2024. godinu i zaključenog Ugovora između Opštine Ivanjica-Kancelarije za mlade opštine Ivanjica i Ministarstva turizma i omladine RS od 20. maja 2024. Godine, broj 001672812 2024 13450 005 002 000 001, o realizaciji projekta „Program Centra za razvoj inovacija u zapošljavanju i tehnološkom preduzetnišvu“

Opština Ivanjica i Kancelarija za mlade opštine Ivanjica, raspisuju

JAVNI POZIV NEZAPOSLENIMA ZA DODELU SUBVENCIJE ZA SAMOZAPOŠLjAVANjE U 2024. GODINI
I OSNOVNE INFORMACIJE

Subvencija za samozapošljavanje (u daljem tekstu:subvencija) namenjena je nezaposlenima sa teritorije opštine Ivanjica koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje-Filijale Čačak, Ispostave Ivanjica (u daljem tekstu: Nacionalna služba).
Subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu od 300.000,00 dinara, odnosno radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.
Nezaposleni koji ostvari pravo na subvenciju u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost i po tom osnovu izmiruje doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti.
Sredstva dodeljena po osnovu subvencije za samozapošljavanje su de minimis državna pomoć.

 

II USLOVI ZA PODNOŠENjE ZAHTEVA

Pravo na dodelu subvencije nezaposleno lice može da ostvari pod uslovom da je:
– prijavljeno na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe,
– da je starosti od 18 do 30 godina,
– u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za de minimis državnu pomoć u tekućoj fiskalnoj godini i prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa propisima za dodelu državne pomoći,

– da je biznis ideja u okviru neke od sledećih delatnosti:

• Usluge programiranja;
• Knjigovodstvene delatnosti;
• Obrada metala;
• Obrada drveta;
• Obrada plastike;
• Obrada kože;
• Auto elektrika i elektronika,
• Auto mehanika;
• Auto limarija;
• Zanatske delatnosti u građevinarstu;
• Laka konfekcija;
• Proizvodnja slatkih i slanih prehrambenih proizvoda;
• Prerada voća i povrća;
• Frizer;
• Manikir i pedikir.

Pravo na subvenciju nezaposleno lice ne može da ostvari:
– za obavljanje delatnosti koje se ne finansiraju, prema spisku delatnosti koji je sastavni deo javnog poziva;
– za osnivanje udruženja;
– ako je već koristilo subvenciju za samozapošljavanje koja je finansirana sredstvima Nacionalne službe i/ili opštine Ivanjica.
U toku trajanja Javnog poziva nezaposleno lice može samo jednom podneti zahtev za dodelu subvencije za samozapošljavanje.

III PODNOŠENjE ZAHTEVA

Dokumentacija za podnošenje zahteva:
– popunjen obrazac zahteva sa biznis planom;
– dokaz o vlasništvu poslovnog prostora, ukoliko podnosilac zahteva raspolaže istim.
Datumi na priloženim dokazima, koji su definisani zahtevom sa biznis planom, moraju biti najkasnije sa danom podnošenja zahteva sa biznis planom.
Komisija zadržava pravo da traži i druge dokaze relevantne za odlučivanje o zahtevu podnosioca.
Način podnošenja zahteva
Zahtev sa biznis planom i dokumentacijom podnosi se na pisarnici Opštine Ivanjica, zgrada opštine, ulica Venijamina Marinkovića broj 1.

IV DONOŠENjE ODLUKE

Odluka o odobravanju subvencije donosi se na osnovu rang-liste, a nakon provere ispunjenosti uslova Javnog poziva i priložene dokumentacije i bodovanja podnetog zahteva sa biznis planom, u roku od 30 dana od dana isteka javnog poziva. Izuzetno, zahtevi koji ispunjavaju uslove javnog poziva, a po kojima nije pozitivno odlučeno u navedenom roku, mogu biti ponovo uzeti u razmatranje ukoliko se za to steknu uslovi.
Nezaposleno lice može da registruje i otpočne obavljanje registrovane delatnosti počev od narednog dana od dana podnošenja zahteva, a najkasnije do datuma potpisivanja ugovora. Registracija i otpočinjanje obavljanja registrovane delatnosti posle podnetog zahteva,a pre donete odluke o dodeli subvencije, ne stvara obavezu da će subvencija biti odobrena.
Odluku o odobravanju subvencije donosi predsednik opštine Ivanjica u skladu sa predlogom komisije o izboru pristiglih prijava.

Bodovna lista-subvencija za samozapošljavanje

Elementi zahteva sa biznis planom Maksimalan broj bodova*

Opis planirane delatnosti i organizacija 10
Opis proizvoda/usluge 15
Analiza kupaca proizvoda/usluge 10
Analiza konkurencije 5
Analiza dobavljača 5
Marketing miks 15
Oprema 30
Finansije 10

UKUPNO 100

*Pojedinačni bodovi po svim elementima zahteva sa biznis planom objavljeni su na sajtu Opštine Ivanjica i na sajtu Kancelarije za mlade opštine Ivanjica.
Ukoliko postoji veći broj zahteva sa istim brojem bodova, odlučivaće se po redosledu podnošenja zahteva.
Ukoliko nezaposleni kojem je odobrena subvencija za samozapošljavanje odustane od realizacije iste, subvencija će se dodeliti sledećem nezaposlenom sa rang liste.

V ZAKLjUČIVANjE UGOVORA

Opština Ivanjica i podnosilac zahteva u roku od 30 dana od dana dostavljanja odluke zaključuju ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze i na osnovu koga se vrši isplata sredstava. Izuzetno, ukoliko od datuma dostavljanja odluke do kraja kalendarske godine ima manje od 45 dana, ugovor se zaključuje do 01.12.2024. godine.
Dokumentacija za zaključivanje ugovora:
– fotokopija rešenja nadležnog organa o upisu u registar, ukoliko nije registrovan u APR;
– fotokopija potvrde o izvršenoj registraciji kod Poreske uprave (obrazac REG);
– fotokopija kartona deponovanih potpisa kod poslovne banke;
– fotokopija/očitana lična karta podnosioca zahteva;
– sredstva obezbeđenja ispunjenja ugovornih obaveza;
– fotokopija/očitana lična karta žiranta i
– drugi dokazi u zavisnosti od statusa žiranta.
Nezaposleni je u obavezi da registruje delatnost u skladu sa podnetim zahtevom sa biznis planom. Ugovor se zaključuje nakon izvršene provere ispravnosti dostavljene dokumentacije za zaključenje ugovora.

Sredstva obezbeđenja ispunjenja ugovornih obaveza
Prilikom zaključivanja ugovora lice je dužno da kao sredstvo obezbeđenja ispunjenja ugovornih obaveza dostavi dve istovetne blanko trasirane menice korisnika sredstava sa dva žiranta i meničnim ovlašćenjem.
Žirant može biti svako poslovno sposobno fizičko lice koje je u radnom odnosu na neodređeno vreme, fizičko lice koje samostalno obavlja svoju delatnost (preduzetnik), odnosno lice koje samostalno obavlja delatnost u skladu sa posebnim zakonom (npr. advokat, notar, javni izvršitelj i sl.), penzioner.

VI OBAVEZE IZ UGOVORA

Korisnik subvencije dužan je da:
– delatnost za koju mu je odobrena subvencija u skladu sa podnetim zahtevom sa biznis planom, obavlja kao osnovnu, na teritoriji opštine Ivanjica,i po tom osnovu izmiruje poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti, sa mogućnošću privremenog prekida delatnosti od najviše 12 meseci prema rešenju APR ili drugog nadležnog organa.
– omogući Opštini Ivanjica praćenje realizacije ugovornih obaveza i uvid u obavljanje delatnosti,
– obavesti Opštinu Ivanjica o svim promenama koje su od značaja za realizaciju ugovora, u roku od 8 dana od dana nastanka promene.
U skladu sa zaključenim ugovorom Opština Ivanjica prati realizaciju ugovornih obaveza obavljanja delatnosti i po tom osnovu izmirivanja poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.
U slučaju neispunjenja ili delimičnog ispunjenja obaveza iz ugovora, korisnik subvencije je u obavezi da vrati ceo ili srazmerni iznos isplaćenih sredstava uvećan za zakonsku zateznu kamatu od datuma prenosa sredstava.

VII ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI

Svi podaci o ličnosti koji budu dostavljeni Opštini Ivanjica biće obrađivani isključivo u svrhu učešća u Javnom pozivu, a u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.
Pristup ličnim podacima imaće samo ovlašćena lica Opštine Ivanjica koja su obavezana na čuvanje poverljivosti podataka o ličnosti i neće ih otkrivati trećoj strani, osim ako je to neophodno u svrhu kontrole i evaluacije postupka sprovođenja Javnog poziva,revizije i praćenja efekata mere na zapošljavanje.
Opština Ivanjica je dužna da čuva podatke o ličnosti u zakonom predviđenom roku, uz primenu odgovarajućih tehničkih, organizacionih i kadrovskih mera.
Lica čiji se podaci obrađuju imaju pravo na pristup, ispravku i brisanje svojih podataka, pravo na ograničenje obrade svojih podataka, pravo na prigovor i pravo na pritužbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

VIII OSTALE INFORMACIJE

Informacija o meri, delatnostima koje ne mogu biti subvencionisane kao i obrazac zahteva sa biznis planom mogu se dobiti u Kancelariji za mlade opštine Ivanjica, Nacionalnoj službi za zapošljavanje – Filijali Čačak,Ispostava Ivanjica, na sajtu Kancelarije za mlade opštine Ivanjica https://kzmopstineivanjica.rs/ i na sajtu Opštine Ivanjica www.ivanjica.gov.rs.

Javni poziv je otvoren od 08.10.2024.godine kada je objavljen na sajtu Opštine Ivanjica, na sajtu Kancelarije za mlade opštine Ivanjica, kao i na oglasnim tablama Kancelarije za mlade opštine Ivanjica, Nacionalne službe za zapošljavanje-Ispostave Ivanjica i Opštine Ivanjica, a poslednji rok za podnošenje zahteva sa biznis planom je 23.10.2024.godine.

ZAMENIK PREDSEDNIKAOPŠTINE
Nenad Glavinić

 

                                                                                      
Obrazac za podnisioce projekata možete podneti na sledećem LINKU

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *