Deseta međunarodna konferencija “Technics, Informatics, and Education – TIE 2024” na FTN u Čačku

Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku od 20. do 22. septembra 2024. godine održana je deseta jubilarna međunarodna naučno-stručna konferencija “Technics, Informatics, and Education – TIE
2024”.

IL-FTN- Deseta međunarodna konferencija “Technics, Informatics, and Education – TIE 2024” na FTN u Čačku

Konferencijske aktivnosti su započete u petak 20. septembra 2024. godine, okruglim stolom gde su predstavnici projekta „Osnaživanje digitalne i psihološke rezilijentnosti putem vršnjačkog umrežavanja u onlajn okruženju u kriznim situacijama – DigiPsiRes“ u okviru Erazmus+ projekta partnerstava za saradnju u visokom obrazovanju prezentovali rezultate ostvarene tokom realizacije projekta. Koordinator projekta DigiPsiRes je Univerzitet u Kragujevcu, a partnerske ustanove iz evropskog obrazovnog prostora su Univerzitet u Fođi, Italija i Univerzitet Kazimir Veliki u Bidgošču, Poljska.

IL-FTN1 Deseta međunarodna konferencija “Technics, Informatics, and Education – TIE 2024” na FTN u Čačku

Narednog dana, horom učenika Muzičke škole i pozdravnim obraćanjem dekana Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, prof. dr Danijele Milošević svečano je otvorena konferencija. Prisutne učesnike i goste su pozdravili brojni govornici. U ime Naučnog odbora konferencije skupu se obratio dr Marko Popović, vanredni profesor na fakultetu i kopredsednik Naučnog odbora konferencije, ističući značaj događaja na kome prisutni razmenjuju ideje i diskutuju o savremenim tendencijama u oblasti tehnike, informatike i obrazovanja. Predstavnik grada Čačka, pomoćnik gradonačelnika Miroslav Petković istakao je značaj same konferencije, ali i celokupne saradnje Fakulteta tehničkih nauka sa gradskim institucijama. Ovaj naučni skup su podržali i pozdravili prisutne i predstavnici gostiju, dr Nikoleta Saulig, vanredni profesor na Tehničkom fakultetu u Puli, Sveučilišta „Juraj Dobrila“i dr Vladan Pantović, predsednik srpskog ogranka globalne asocijacije elektroinženjera (IEEE).

IL-FTN2 Deseta međunarodna konferencija “Technics, Informatics, and Education – TIE 2024” na FTN u Čačku IL-FTN3 Deseta međunarodna konferencija “Technics, Informatics, and Education – TIE 2024” na FTN u Čačku

IL-FTN4 Deseta međunarodna konferencija “Technics, Informatics, and Education – TIE 2024” na FTN u Čačku

U holu fakulteta je otvorena izložba radova učenika srednjih stručnik škola i studenata sa fakulteta tehničkih nauka u Čačku. Izložba predstavlja lepu i značajnu novinu na konferenciji, a svi učesnici veruju da će izlaganje eksponata i radova mladih ljudi postati tradicionalni deo skupa.

IL-FTN5 Deseta međunarodna konferencija “Technics, Informatics, and Education – TIE 2024” na FTN u Čačku

Prof. dr Ivan Milićević, redovni profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, se u svom obraćanju zahvalio svima na učešću i organizaciji, a zatim je izneo kratak osvrt na sve prethodne godine organizovanja konferencije “Technics, Informatics, and Education“. Istakao je kako se konferencija razvijala i napredovala postajući na taj način važno mesto susreta naučnika i stručnjaka iz zemlje i inostranstva koji izlaganjem svojih radova doprinose sve većem uticaju naučnog skupa na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Profesoru Milićeviću, uredniku konferencije, prisutnom u organizaciji od samog osnivanja, uručena je zahvalnica od strane Naučnog odbora za nemerljiv doprinos i izuzetnu posvećenost.

IL-FTN6 Deseta međunarodna konferencija “Technics, Informatics, and Education – TIE 2024” na FTN u Čačku

Konferencija je nastavljena plenarnim predavanjima. Prof. dr Kosta Jovanović, vanredni profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održao je predavanje iz oblasti robotike. Prof. dr Ašutoš Kar, predavač iz Indije, sa Nacionalnog Instituta za tehnologiju, se putem video linka uključio i pozdravio prisutne, a potom održao predavanje.

IL-FTN7 Deseta međunarodna konferencija “Technics, Informatics, and Education – TIE 2024” na FTN u Čačku

U drugom delu konferencije u paralelnim sesijama istraživači su izložili radove tematski grupisane u nekoliko sekcija. Ove godine na konferenciji je bilo prezentovano 94 rada, među njima 14 radova iz inostranstva. Svoje radove potpisalo je 233 autora, od toga 40 autora iz inostranstva. Odazvali su se učesnici iz 14 zemalja van Srbije (Italija, Velika Britanija, Bugarska, Grčka, Makedonija, Češka, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, SAD, Indija, Austrija i Iran), tako da je ovogodišnji naučni događaj u potpunosti opravdao svoj međunarodni karakter. Treći konferencijski dan, pored izleta za učesnike, obeležilo je razmatranje aktuelne saradnje univerziteta i škola, a diskusijom o dostignućima samog naučnog skupa, naglašeni su doprinosi konferencije razmeni naučnih i stručnih znanja i iskustava između eksperata, istraživača i praktičara u oblasti tehničkog, tehnološkog i informatičkog obrazovanja, kao i
obrazovanja u generalnom smislu.
Proglašen je najbolji rad konferencije ‘’PLM Education: The State of the Art and Future Trends”,čiji su autori Sanja Puzović, asistent, prof. dr Jasmina Vesić Vasović, redovni profesor iVladan Paunović, asistent, svi sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku. Naredna konferencija, 11. po redu, “Technics, Informatics, and Education”, koja tradicionalno, svake druge godine, okuplja nastavnike, istraživače i praktičare, održaće se 2026. godine na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *