Jedan od najjačih afrodizijaka na svetu raste i u Ivanjici (VIDEO)
Nezvanično Srbija je među tri zemlje u svetu po broju lokaliteta kvalitetnih tartufa. Berači ove skupocene podzemne gljive, za koju su Italijani i Francuzi spremni da plate i do 5.000 evra po kilogramu, najčešće idu put Fruške gore, slivova Save, Dunava i Morave, gde ih ima najviše. I Ivanjica bogata je tartufima o čemu svedoči Goluban Vratonjić, prvi lovac na tartufe iz ovog kraja. Ipak, prema rečima Milinka Nešovića, otkupljivača, ove gljive ne stižu do otkupnih mesta jer pre berača, kojih je ionako malo, dođu životinje.
Iako je Srbija veoma bogata najskupljim pečurkama, konzumno tržište je slabo. Ove gljive neopisivog ukusa i mirisa, i pored lekovitih svojstava, kod nas se tradicionalno ne koriste u ishrani.
Goluban je još pre pet godina počeo da se bavi tartufarstvom, on pređe 15 kilometara dnevno, i kako kaže svaki dan nauči nešto novo.Zbog ovog unosnog posla može da se izgubi i glava, o čemu svedoči sukob koji se pre mesec dana dogodio u Sremskoj Mitrovici.
Tartufi se u kuhinji koriste sirovi, u vrlo malim količinama, a jelima daju jedinstven ukus.