Turistička organizacija opštine Ivanjica na REFEST-u: promocija ponude, domaćih proizvoda i najava Nušićijade
Turistička organizacija opštine Ivanjica i ove godine aktivno učestvuje na manifestaciji Zlatiborski susreti turizma 2025, koja se održava u okviru festivala REFEST na Kraljevom trgu na Zlatiboru, u periodu od 23. do 26. jula.
Na sajmu turizma koji se organizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Zlatibor, Turističkom organizacijom Regije zapadna Srbija i RRA Zlatibor, Ivanjica je predstavila svoju bogatu i raznovrsnu turističku ponudu. Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa kategorizovanim smeštajnim kapacitetima, hotelskim sadržajima, prirodnim atrakcijama i vidikovcima koji se nalaze na teritoriji opštine Ivanjica.
U okviru promotivnih aktivnosti, poseban akcenat stavljen je i na predstojeću manifestaciju Nušićijada, koja će se pod sloganom „Udahni Nušićijadu“ održati od 22. do 24. avgusta 2025. godine u Ivanjici. Ova jedinstvena kulturno-zabavna manifestacija svake godine okuplja veliki broj posetilaca i ljubitelja satire.
U petak, 25. jula, u okviru događaja GastroZbor koji se održava na Kraljevom trgu od 19 do 22 časa, Turistička organizacija opštine Ivanjica, u saradnji sa organizatorima, promoviše i lokalne prehrambene proizvode i domaću radinost. Akcenat će biti stavljen na ivanjički krompir, poznat po svom kvalitetu i zaštićenom geografskom poreklu.
Na izložbenom prostoru predstaviće se i proizvođači sa teritorije opštine Ivanjica:
- Destilerija Floriva, sa proizvodima Gazdinstva Marijane Radovanović
- Domaći već dobro poznati proizvodi proizvođača Sa Vrhova Javora – Kušići
- Proizvođač domaće testenine sa ukusom tradicije i kvaliteta Ummami,
- kao i Pčelarsko društvo Ivanjica, koje će prezentovati kvalitetne pčelinje proizvode ovog kraja.
GastroZbor, koji se organizuje u duhu Slow Food pokreta, deo je SREST projekta (Socijalno odgovoran Slow Food turizam u podunavskom regionu), a obuhvata degustaciju kreativnih lokalnih specijaliteta koje pripremaju restorani i hoteli Zlatibora koristeći autentične sastojke sa zaštićenim geografskim poreklom – među kojima i ivanjički krompir ima posebno mesto.
Ovaj gastronomski događaj ima i humanitarni karakter – prihod od degustacija biće doniran Specijalnoj bolnici „Čigota“, tačnije odeljenju „Čigotica“ koje je nedavno oštećeno u požaru.
Učešćem na ovom značajnom regionalnom događaju, Turistička organizacija opštine Ivanjica još jednom potvrđuje svoju posvećenost razvoju i promociji lokalnog turizma, kao i očuvanju autentičnih vrednosti i proizvoda ivanjičkog kraja.