Protestni skup u Ivanjici protiv iskopavanja litijuma (VIDEO)

Na trgu ispred zgrade opštine Ivanjica i gradske pošte večeras je održan protesni skup na kome su okupljeni iskazali nezadovoljstvo zbog mogućeg iskopavanja litijuma u Srbiji ali i aktuelnih ekoloških problema u našoj opštini. Skup je organizovalo udruženje ‘’Za bolje selo’’ a prvi se obratio akademik Nenad Kostić, profesor hemije i biohemije koji je između ostalog poručio građanima da su bitne činjenice a ne mišljenja, jer kako je istakao mišljenje može da ima svako a činjenice proizilaze iz nauke.

Ispred Sveza ekoloških organizacija Srbije okupljenima se obratila i Ljiljana Bralović koja je poručila Ivanjičanima da ne daju svoje prirodne bisere poput Javora, Mučnja i Golije jer su to naša pluća i naš kiseonik.

IL-protest-Rio-tinto Protestni skup u Ivanjici protiv iskopavanja litijuma  (VIDEO)

Poljoprivrednik i ekološki aktivista Dragan Simović pozvao je narod da se bori jer se kako je rekao ćutanjem i odstupanjem ništa se ne postiže.

IL-Rio-Tinto-porodicna Protestni skup u Ivanjici protiv iskopavanja litijuma  (VIDEO)

Na protestnom skupu govorio jei doktor biotehničkih nauka, Ivanjičanin,  Aleksandar Leposavić. Protesti protiv iskopavanja litijuma danas su održani u Valjevu, Ivanjici i Prijepolju.

IL-protest-Rio-tinto2 Protestni skup u Ivanjici protiv iskopavanja litijuma  (VIDEO)

You may also like...

4 Responses

  1. Nikola kaže:

    Izvor, izveštaj, svedočenja?
    Čime podupirete ove tvrdnje?
    Rođen sam u Ivanjici, voleo bih tu i da ostarim i stalo mi je da očuvamo prirodu našeg kraja, ali dajte neki verodostojan izvor za ovako uznemirujuću objavu.

    Poruka za moderatora: Zašto imejl?
    Ako vas neko dovede u neprijatnu situaciju, bez imejla nemate zapis (log), kolačići isparili i ćao đaci. Samim tim štitite i sebe i korisnike koji imaju pravo na anonimnost.

  2. Jelena kaže:

    Prvo očistite djubre u rekama i planinama u vašem kraju, sve je zatrpano otpadom ,pa posle protestuje protiv rudnika, svi ste vi samo korisne budale za tudje interese

  3. IGI – Ivanjička Građanska Inicijativa kaže:

    IGI-jevci sinoć nisu govorili ali imali su šta da kažu.
    Jednostavno osetili su da ih ova sredina na neki prećutan način ignoriše. Zamislite svoju decu koja su ovde odrasla a vrhunsko znanje sticali na strani su ne prepoznati a oni su ponositi jer su im koreni odavde. Nije ih niko udostojio da ih barem priupita kojim su dobrom došli u svoj radni grad.
    IGI-jevci su se upitali – ko je kreirao program i teme izlaganja učesnika?
    I tužno su zaključili da Ivanjica nema intelektualne kapacitete da se iznese teret ovog vremena i promeni nešto na bolje.
    Tako da nam je status QWO sudbonosan.
    Zabrinjava da ni jedna ivanjička opoziciona stranka nije uzela učešća u tako važnoj a javnoj i otvorenoj diskusiji.
    Neutralni posmatrač se uverio da će ovo i ovako nastavi svojim uhodanim političkim tokom. Jer kad javnost nije u stanju da pokrene goruće društvene teme od mita preko korupcije pa do sve do nelegalnih radnji, nismo mi spremni ni da bilo šta menjamo.

  4. Iva Tinto kaže:

    Rio Tinto je vazan, a vazan je kamenolom u Rascicima gde su pronadjeni kancerogeni arsen, nikl i emulzije u kolicinama koje su alarmantne. Sve to se vazduhom i vodom spusta u Ivanjicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *