Festival izvorne srpske pesme “Prilike 2024“ – Pehari za najbolje pevanje otišli u Sevojno i Pljevlja

U Prilikama je 17.avgusta održan 21. Festival izvorne srpske pesme u okviru manifestacije „Preobraženje 20224“!

Ovaj Festival izvorne srpske pesme u Prilikama okupio je 52 pevačke grupe iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Hercegovine i Krajine, koje su pokazali kako se čuva tradicija, izvorno narodno stvaralaštvo i kulturološki identitet Srbije.

Za titulu najboljih takmičilo se 17 ženskih i 35 muških grupa. Nastup grupa pratio je i ocenjivao stručni žiri od tri člana: profesori na Katedri za etnomuzikologiju FMU iz Beograda: dr Mirjana Zakić, dr Sanja Radinović i dr Sanja Ranković.

IL-Prilike-naslova Festival izvorne srpske pesme “Prilike 2024“ - Pehari za najbolje pevanje otišli u Sevojno i Pljevlja

Po oceni stručnog žirija:

– Prvo mesto i pehar u ženskoj konkurenciji osvojila grupa „Naš zavičaj“ iz Sevojna  sa pesmom „Oj oblače“, a u muškoj „Treće doba “ iz Pljevalja sa pesmom „Sadi mala borove i jele“.

-Drugo mesto i pehar u ženskoj konkurenciji pripalo je grupi „Sačuvajmo običaje““ iz Istočnog Sarajeva, a u muškoj, pevačkoj grupi „ Biseri Đetinje“ iz Užica.

-Pehar za treće mesto u ženskoj konkurenciji osvojila grupa „KUD-a Dukat“ iz Kosjerića a u muškoj „Lunovačka moba“   iz Lunovog sela.

U kategoriji pevanja iz svog kraja pehar pripada ženskoj grupi „Bele rade “ iz Ivanjice  i  muškoj grupi „Jabuka“ iz Prijepolja.

IL-Prilike-4 Festival izvorne srpske pesme “Prilike 2024“ - Pehari za najbolje pevanje otišli u Sevojno i Pljevlja

Najbolji ženski solista je Milja Dramićanin iz grupe „Biseri Moravice“ iz Ivanjice a muški, Vukosav Stojković  iz grupe „Klekovički žubor“ iz Ivanjice.

Po oceni vođa grupa, najbolja ženska grupa je „Zvuci Kadinjače“ iz Zaglavka-Bajina bašta, a muška „Etno društvo Srpski sokolovi Kozare“ iz Prijedora.

Najstariji učesnik festivala je Drina Ružić koja ima 89 godina iz grupe „Momčilo Tešić“  a najmlađa je Dušica Bursać sa 14 godina iz Etno društva „Srpski sokolovi Kozare“ Urije-Prijedor.

IL-Prile-1 Festival izvorne srpske pesme “Prilike 2024“ - Pehari za najbolje pevanje otišli u Sevojno i Pljevlja

Specijalne diplome:

-Pehar za iozvornost dobila je muška grupa „Banijci“ iz Ugrinovaca

-Najbolje izvođenje pesme novijeg sloja, ženska grupa „Ribnica“ iz Kraljeva

-Najperspektivnija mlada ženska pevačka grupa KUD „Oplenac“ Topola

-Najperspektivnija mlada muška pevačka grupa Etno društvo „Srpski sokolovi Kozare“ Urije- Prijedor

-Izuzetno izvođenje pesama starijeg sloja „Plavi neveni“ iz Foče.

Festival je počeo okupljanjem i prijavljivanjem učesnika u OŠ „Sreten Lazarević“, dočekom gostiju starim srpskim običajem uz pogaču i so, kafu i rakiju, trpezu bogatu pitama i poslasticama, zatim je usledilo izvlačenje rednih brojeva nastupa grupa, dizanje festivalske zastave uz himnu festivala „Šta to radiš Maro“ i zajedničko kolo. Svečani defile svih učesnika programa u narodnim nošnjama i sa transparentima od škole do centra Prilika, kao lepši deo festivala  i revija narodnih nošnji, izazvao je veliko oduševljenje prisutnih  posetilaca. Zajednički ručak za učesnike festivala obavljen je uz blagoslov sveštenstva i posnu trpezu, jer se festival održava u dane posta povodom hrišćanskog praznika, Preobraženja Gospodnjeg.

IL-PRILIKE-5 Festival izvorne srpske pesme “Prilike 2024“ - Pehari za najbolje pevanje otišli u Sevojno i Pljevlja

U 15 časova počeo je takmičarski deo festivala, zdravicom Petra Petrovića, nastupom folklora KUD-a „Moravica“,  i pesmom dobrodošlice domaćina, Raspevanih domaćica, a festival je u ime lokalne samouprave, zvanično otvorio predsednik Skupštine Opštine Ivanjica, Dragovan Milinković. U revijalnom delu publika je uživala uz estradne zvezde narodne muzike Snežanu Babić-Sneki i Mila Ignjatovića, i trubački orkestar Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića iz Arilja.

Organizatori manifestacije su: MZ Prilike, OŠ „Sreten Lazarević“ Prilike, Dom kulture Ivanjica, Turistička organizacija Ivanjica , KUD „Prilički Kiseljak“, ženska pevačka grupa Raspevane domaćice i Udruženje izvornih pevačkih grupa „Stari Vlah“ Ivanjica. Generalni pokrovitelji: opština Ivanjica i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *