Javna rasprava o studiji zaštite Parka prirode ”Golija” u Ivanjici (VIDEO)

U Ivanjici je danas završena peta javna rasprava o nacrtu Uredbe o proglašenju i studiji zaštite Parka prirode Golija koju je organizovalo Ministarstvo zaštite životne sredine. Park prirode Golija prostire se na teritoriji pet lokalnih samouprava: Kraljevo, Raška, Novi Pazar, Ivanjica i Sjenica gde su i održane javne rasprave a rok za  pisane primedbe je 21. avgust.

Skupštinska sala u Ivanjici bila je puna zainteresovanih ljudi koji su očekivali da dobiju konkretne odgovore na postavljena pitanja ali, kako tvrde, oni su bili uopšteni.

Najviše se govorilo o izgradnji mini hidrocentrala, uticajem postojećih na životnu sredinu, primedbe su bile i po pitanju divlje gradnje a predstavnici lokalne samouprave bili su zainteresovani za konkretnije informacije o gradnji ski-centa, lokaciji, i  zabranjenim odnosno dozvoljenim aktivnostima po tom pitanju.

il-GOLIJA-SKI-CENTAR Javna rasprava o studiji zaštite Parka prirode ''Golija''  u Ivanjici (VIDEO)

Površina Parka prirode „Golijaˮ iznosi 75.838,94 ha, od čega je u državnoj svojini  (38,64%), u privatnoj svojini (57,30%), u crkvenom (0,80%) i (3,47%) u javnom vlasništvu. Od ukupne površine  Parka prirode ’’Golija’’ ivanjičkoj opštini pripada 56 odsto.

 

 

You may also like...

1 Response

  1. U globalu se slažem ali ima i propusta što se tiče gradnje i infrastruktura nije uradjena na vreme i zato su divlje gradnje uznapredovale. A što se tiče pronalaska URANIJUMA na Goliji je pronadjen negde na mestu Koznik i to ja znam još odprilike oko 1960-te godine, jer sam rodjena na Odvraćenici, a imam 70 godina. Tako da mislim da ne treba sada potencirati na tome. Dobro je što je pokrenuta ova javnae rasprava da se zna i da nebi bilo grešaka kao npr. Kopaonik, Zlatibor…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *