Javni uvid o nacrtu uredbe o proglašenju i studiji zaštite parka prirode “Golija”

Ministarstvo zaštite životne sredine oglašava Javni uvid i Javnu raspravu o nacrtu uredbe o proglašenju i studiji zaštite parka prirode “Golija”.

Park prirode „Golijaˮ, nalazi se na teritoriji grada Kraljeva (KO Orlja Glava, KO Savovo, KO Miliće, KO Brezova, KO Dolac, KO Zasad, KO Ušće, KO Vrh, KO Reka, KO Dražiniće, KO Rudno i KO Bzovik), grada Novog Pazara (KO Dramiće, KO Kuzmičevo, KO Rast, KO Radaljica i KO Muhovo), na teritoriji opštine Ivanjica (KO Dobri Do, KO Vrmbaje, KO Čečina, KO Koritnik, KO Brusnik, KO Gradac, KO Dajići, KO Vionica, KO Medovine, KO Erčege, KO Vučak, KO Vasiljevići, KO Smiljevac, KO Gleđica, KO Bratljevo i KO Kumanica), na teritoririji opštine Raška (KO Kruševica, KO Biniće, KO Gradac, KO Boroviće i KO Plešin) i teritoriji opštine Sjenica (KO Šare).

Površina Parka prirode „Golijaˮ iznosi 75.838,94 ha, od čega je u državnoj svojini 29.141,65 ha (38,64%), u privatnoj svojini 43.452,65 ha (57,30%), u crkvenom 606,57 ha (0,80%) i 2.638,07 ha (3,47%) u javnom vlasništvu.

  1. JAVNI UVID O NACRTU UREDBE O PROGLAŠENjU I STUDIJI ZAŠTITE PARKA PRIRODE „GOLIJAˮ, ODRŽAĆE SE U TRAJANjU OD 20 DANA, OD 2. AVGUSTA 2024. GODINE DO 21. AVGUSTA 2024. GODINE.

Nacrt uredbe o proglašenju Parka prirode „GOLIJAˮ i studija zaštite sa kartografskom dokumentacijom (u daljem tekstu: dokumenti o zaštiti), koje je na osnovu ovlašćenja shodno čl. 102. i 103. Zakona o zaštiti prirode izradio Zavod za zaštitu prirode Srbije, Beograd, biće izloženi na javni uvid svakog radnog dana od 1000 do 1300 časova u prostorijama Ministarstva zaštite životne sredine, Beograd, Omladinskih brigada 1, soba 668 i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Beograd, Japanska 35, kao i na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Fizička i pravna lica mogu u toku trajanja javnog uvida, zaključno sa 21. avgustom 2024. godine, dostaviti u pisanoj formi primedbe na dokumenta o zaštiti Ministarstvu zaštite životne sredine:

-poštom ili na pisarnicu, sa naznakom PP „GOLIJAˮ – Javni uvid o zaštiti,

-elektronskim putem na e-mail adresu [email protected]

  1. JAVNA RASPRAVA O DOKUMENTIMA O ZAŠTITI održaće se održaće se u sledećim terminima:
  2. avgusta 2024. godine

-sa početkom u 11.00 časova u Kraljevu, u prostorijama Gradske uprave, sala 1, Trg Jovana Sarića 1;

  1. avgusta 2024. godine

-sa početkom u 9.00 časova u prostorijama opštine Raška, sala Opštinske uprave, Predraga Vilimonovića 1;

-sa početkom u 13.00 časova u Novom Pazaru, svečana sala Kulturnog centra, Stevana Nemanje 2;

  1. avgusta 2024. godine

-sa početkom u 9.00 časova u prostorijama opštine Sjenica, sala Skupštine opštine, Zmaja od Bosne 1;

-sa početkom u 13.00 časova u prostorijama opštine Ivanjica, sala Skupštine opštine Ivanjica, Venijamina Marinkovića 1.

U okviru javne rasprave biće razmatrane primedbe dostavljene tokom javnog uvida.

Javnu raspravu vodi komisija koju obrazuje Ministarstvo zaštite životne sredine.

U javnoj raspravi učestvuju fizička lica i predstavnici pravnih lica koji su podneli primedbe u pisanom obliku u toku trajanja javnog uvida, koji usmeno mogu obrazložiti podnete primedbe. O svakoj podnetoj primedbi obrađivač dokumenata o zaštiti javno iznosi svoj stav.

  1. IZVEŠTAJ O IZVRŠENOM JAVNOM UVIDU I JAVNOJ RASPRAVI biće objavljen na internet stranici Ministarstva zaštite životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

IL-Golija Javni uvid o nacrtu uredbe o proglašenju i studiji zaštite parka prirode “Golija”

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *