Obeleženo 148. godina od Javorskog rata – Vence položio i Državni sekretar Zoran Antić (VIDEO)

Polaganjem venaca na  spomen obeležja koja čuvaju sećanje na Javorski rat (1876-1878), obeleženo je 148. godina od bitke u kojoj je Srbija suprotstavljajući se turskim snagama izgubila blizu 25.000 vojnika. Javorski rat započeo je 6. jula na Kalipolju sa oko 35.000 srpskih vojnika. Bitke za Javor i oko te planine 1876. godine, bile su deo velikog sukoba sa Turskom u koji je Srbija ušla zbog strahovitih represija.

U znak sećanja na stradale borce vence su danas na Kalipolju položili: delegacija Ministarstva odbrane Vojske RS, predstavnici opština Ivanjica i Nova Varoš i predstavnici  Humanitarne organizacije ‘’Stara Raška’’, Udruženje potomaka Petra Bojovića. Polaganju venaca prisustvovao je državni sektratar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, koji je najavio da Vlada RS uveliko radi na planiranju obeležavanja velikojg jubiljea, 150 godina od Javorskog rata.

IL-Zoran-Antic-DS-MIN-naslovna Obeleženo 148. godina od Javorskog rata - Vence položio i Državni sekretar Zoran Antić (VIDEO)

Nakon toga venci su položeni na spomenik Majoru Iliću i ratnicima poginulim za otadžbinu od 1876 -1878. godine.  Počast junacima odala je i OŠ ’’Major Ilić’’ iz Kušića.

IL-Delegacija-Kalipoljska-bitka-2024 Obeleženo 148. godina od Javorskog rata - Vence položio i Državni sekretar Zoran Antić (VIDEO)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *