Pehari sa Sabora dvojničara otišli u Pljevlje i Foču

Ivanjica – Po dvadeset deveti put, u subotu 22. juna 2024. godine, okupili su se svirači dvojnica i starih instrumenata Srbije kako bi pokazali svoje umeće i sačuvali tradiciju i izvorno narodno stvaralaštvo. Ovo je i jasna poruka da stari instrumenti, na kojima su svirali naši preci, nisu zaboravljeni, da naš narod čuva kulturno blago i da mladi nastavljaju tradiciju.

Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije kategorizovan je od Udruženja TIM Srbije drugom kategorijom manifestacija, a manifestaciju podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Od ukupno 31 takmičara, 7 dvojničara i 24 svirača na starim instrumentima, pehare za prvo mesto poneli su: u starijoj kategoriji dvojničar Radoslav Stanić iz Pljevalja – Crna Gora, odsviravši pesmu   ’’ Ovčarska svirka “ i ’’Paraćinka“ kolo.  Pehare za prvo mesto na starim instrumentima poneli su: u starijoj kategorijii, Nikola Adamović iz Foče – Republika Srpska, na guslama sa pesmom “Suđenje serdaru Šćepanu Radojeviću “ a u mlađoj kategoriji, Novak Stojanović iz Brusa, na fruli sa pesmom „Stani, stani Ibar vodo “ i kolom „ Čačanski polet“.

IL-Sabor-dvojnicara Pehari sa Sabora dvojničara otišli u Pljevlje i Foču

Drugo mesto u kategoriji dvojničara osvojio je Radoje Radović iz Čelebića iz Foče – Republika Srpska, drugo mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata, Milutin Satarić iz Gornjeg Milanovca na okarini, a u mlađoj kategoriji Selena Lazarević iz Brusa na okarini.

Treće mesto u kategoriji dvojničara osvojio Nikola Adamović iz Foče – Republika Srpska , treće mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata, Zoran Matijević iz Nove Varoši na fruli, a u mlađoj kategoriji Emina Marjanović iz Brusa na fruli.

Diplomu za najmlađeg učesnike dobila je Simona Kljajić iz Brusa koja ima 8 godina a najbolji duet je na fruli Emina Marjanović i Elena Popović iz Brusa.

Za sve nagrađene podeljeni su pehari i diplome, a za prva mesta u starijoj kategoriji i vaučeri za produžen vikend u hotelima „Javor“ na Kušićima i „Prezident“ u Ivanjici.

U stručnom žiriju bili su: profesor etnomuzikologije Dejan Čekanović i muzički producent Dobrica Andrić iz Kragujevca i profesorka muzičke kulture iz Ivanjice, Anita Pešić Ivković.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *