Godišnjica bombardovanja Satelitske stanice: “Moja odluka spasla je ljudske živote, ali ne i objekat” (VIDEO)

Ivanjica- Na današnji dan pre 24 godine sa samo jednim projektilom uništena je najnovija stanica „Jugoslavija 3“ u Ivanjici, preko koje se obavljao telefonski saobraćaj sa evropskim zemljama. Tog trinaestog aprila posle ponoći kompleks satelitskih stanica u Prilikama je prvi put bombardovan, da bi u dva naredna napada, 19. i 30. aprila, bio potpuno uništen. Na svu sreću, tadašnji rukovodilac satelitske stanice Vaso Marković i pored naređenja da odredi dežurstva tokom bombardovanja on je to odbio jer nije želeo da dovede svoje zaposlene u opasnost, pa ljudskih žrtava nije bilo.

Satelitska stanica u Ivanjici bila je ponos bivše Jugoslavije. Puštena u rad 1974. godine uz prisustvo tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita i prva dame Jovanke Broz omogućila je Jugoslovenima komunikacija sa celim svetom. Međutim, nakon ratne 1999. godine trebalo je čak sedam godina da nastavi sa radom, a danas posluje u sklopu Telekoma Srbije.

il-satelitska-stanica- Godišnjica bombardovanja Satelitske stanice: "Moja odluka spasla je ljudske živote, ali ne i objekat" (VIDEO)

Osim radnika satelitske stanice opasnosti su posebno bili izloženi i radio amateri i novinari, koji nisu smeli da napuste svoja radna mesta. Dve hiljade radio-amatera širom zemlje je tokom 78 dana bombardovanja prikupljalo neprocenjive podatke, a novinari su se borili za svaku informaciju značajnu za javnost.

il-satelitska1 Godišnjica bombardovanja Satelitske stanice: "Moja odluka spasla je ljudske živote, ali ne i objekat" (VIDEO)

Pored razaranja satelitske stanice, na teritoriji ivanjičke opštine bombardovan je vojni objekat na brdu Vrhovi iznad sela Osonica i radio relej na Jankovom kamenu. U znak sećanja na žrtve ovog besmislenog i zločinačkog čina poginulim Ivanjičanima podignuto je spomen obeležje u parku.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *