Miholjski susreti sela u Devićima kod Ivanjice

Manifestacija Miholjski susreti sela se po drugi put organizuje širom Republike Srbije pod podkroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu. Manifestacija u opštini Ivanjica  planirana je da se održi u selu Devići  23. septembra 2022. godine u 12,00 časova.

Pripremljen je bogat kulturni program. Učešće će uzeti dečija kulturno umetnička društva, zdravičari, izvorne pevačke grupe, dvojničari…

Deca iz pet sela (Kušića, Devića, Prilika, Međurečja i Katića) će se takmičiti u recitovanju a troje najboljih osvojiće vredne nagrade. Takođe, svoja kulinarska umeća će pokazati i žene sa sela u pripremi hrane na tradicionalni način.

U okviru manifestacije biće izloženi ručni radovi i rukotvorine, štandovi sa medom i pčelinjim proizvodima a  biće organizovana i priprema gulaša.

IL-Miholjski-susreti-sela-3 Miholjski susreti sela u Devićima kod Ivanjice

Projekat „Miholjski susreti sela“ finansira Ministarstvo za brigu o selu u saradnji sa opštinom Ivanjica i obuhvata pet sela : Katiće, Međurečje, Kušiće, Prilike i Deviće. Cilj ove manifestacije je da se oživi tradicija u srpskim selima i podstaknu mladi da ostanu na svojim ognjištima, obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika na selu kroz negovanje tradicionalnog načina života i kulturno-istorijskog nasleđa.

Protokol obeležavanja „Miholjski susreti sela“

-11:30 – 12:00 časova – prijem i evidencija učesnika

-12:00 – svečano obraćanje predstavnika organizatora

– 12:05 – obraćanje predstavnika Ministarstva

-12:10 – 14:10 časova – programski sadržaji na bini ( nadmetanje u izvornom pevanju, dečiji foklor, dečije recitacije epskih pesama, svirači na starim instrumentima, obraćanje zdravičara)

-14:15 – časova – proglašenje najboljih recitatora i dodela nagrada

-14:30 – obilazak štanda sa starim jelima, degustacija i odabir najboljeg jela i dodela nagrade za najbolju domaćicu, degustacija jela iz kotlića

-15:00 – obilazak štanda sa rukotvorevinama žena sa sela, kao i obilazak štandova Udruženja pčelara i privrednih subjekata.

-15:30 – zajednički ručak

IL-Miholjski-susreti-sela-2 Miholjski susreti sela u Devićima kod Ivanjice

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *