Opština Čajetina daruje zemljište manastiru Hilandar

Opština Čajetina donela je jednu od najznačajnijih odluka u istoriji postojanja opštine, a to je prenos 70 hektara zemljišta na Zlatiboru manastiru Hilandar, u cilju realizacije naučno-obrazovnih kampova, koji bi potom prerasli u obrazovnu ustanovu u okviru sistema srednjoškolskog obrazovanja Republike Srbije. Ideja je da se izgradi obrazovni objekat sa internatom za smeštaj učenika i terenima za sport i rekreaciju. Ovo je prvi put da manastir Hilandar dobije svoj metoh (imanje) na teritoriji Zlatiborskog okruga. Svečana dodela ove donacije biće upriličena u petak, 8. jula, uz prisustvo igumana manastira Hilandar arhimandrita Metodija – najavio je predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić nakon današnje skupštinske sednice.

Osim ove, nastavio je Đurić, obradili smo još 27 tačaka dnevnog reda i svakako najvažnija tačka je bila rebalans budžeta za 2022. godinu, pošto su sredstva u budžetu povećana za 475 miliona dinara, tako da sada ukupan budžet iznosi oko 3 milijarde osamsto miliona dinara. To nije ukupna cifra jer veliki broj investicija sprovodimo zajedno sa finansijerima i investitorima, tako da će ukupan budžet opštine Čajetina biti preko pet milijardi dinara, što je najveći budžet po glavi stanovnika u čitavoj Srbiji.

IL-Skupstina-Zlatibor Opština Čajetina daruje zemljište manastiru Hilandar

Najveći deo budžetskih sredstava namenjen je za investicije, za izgradnju puteva i ulica, za izgradnju vodovoda Sušičko vrelo i rekonstrukciju magistralnog cevovoda od Ribnice do Zlatibora, za završetak radova na izgradnju rezervoara za vodu od 2.000 metara kubnih na samom Zlatiboru. Zatim za izgradnju javne rasvete, dečijih igrališta, parkovskih površina, pešačkih i biciklističkih staza.

Značajan iznos sredstava će biti namenjen za nabavku mehanizacije za komunalno javno preduzeće, kao i za preduzeće „Eko agrar“.

Do 1. septembra ta;nije do početka nove školske godine planiramo završetak svih radova na izgradnji sportske sale u Osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ (ostalo je još priključenje na gas u cilju grejanja sale tokom zimske sezone), a do kraja godine ćemo početi radove na izgradnji Kulturnog centra u Sirogojnu. Urađena je neophodna projektna dokumentacija, a uz sredstva iz lokalnog budžeta, za realizaciju ovog projekta dobili smo i  određena sredstva od Ministarstva kulture – zaključio je Đurić.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *