Razvoj lokalne medijske mreže u Ivanjici

Sve do pred kraj osamdesetih godina prošlog veka Ivanjica nije imala lokalne medije i sva zbivanja za našu opštinu pratili su čačanski i užički mediji. Dok je Ivanjica pripadala Užičkom regionu glavna lokalna glasila bila su užičke Vesti i radio Užice. Prelaskom opštine u Čačanski okrug glavna glasila su bili Čačanski glas i radio Čačak. Početkom osamdesetih godina stidljivo se pojavile i prve ivanjičke novine. Tadašnji Kulturni centar pokrenuo je list Moravičke novine. Ovaj pisani mediji izazvao je veliko interesovanje Ivanjičana ali na žalost svih izlaženje Moravičkih novina prestalo je posle pet izdanja. Nešto kasnije Omladinska zadruga u Ivanjici na čelu sa direktorom Milankom Markovićem pokrenula je Ivanjičke novine. Nažalost i ovaj poduhvat bio je kratkog veka. Nastupio je duži period bez lokalnih medija u Ivanjici da bi krajem osamdesetih Radojica Bekčić samoincijativno iz svoje kuće pustio televizijski program. Iako je sliku tog programa mogao da prati samo uži deo Ivanjice  televizija ”Plava tačka” bila je dosta gledana. Mogli su se tu videti  prilozi iz svakidašnjice grada ali i filmovi i muzički program. Ivanjičani su na ovoj televiziji mogli da prate snimke sa svadbi, ispraćaja u vojsku, rođendana …

IL-MEDIJI-VINTAGE Razvoj lokalne medijske mreže u Ivanjici

Upravo taj Bekčićev poduhvat inicirao je Dom kulture da osnuje radio i televiziju. To su u neku ruku začeci lokalnog informisanja u opštini Ivanjica. Dosta profesionalno se radilo i građani su imali sve potrebne informacije iz prve ruke. Ivanjički radio je u to vreme prenosio uživo fudbalske utakmice Javora bilo da se igra u Ivanjici ili u gostima.

Nedugo zatim dvojica Čačana Zoran Petrović i Slavoljub Piper otvaraju u Ivanjici Kruna radio. Ubrzo  ovaj radio dobija novog vlasnika takođe Čačanina, Ljubišu Radovanovića. Hit ovog radija bili su pozdravi i želje. Do duboko u noć vrtele su se muzičke poruke i to je bilo izuzetno slušano. Konkurenciju Ivanjičkog radija i Kruna radija pojačalo je osnivanje radio Javora. Tako je jedno duže vreme Ivanjica imala tri radio stanice. Vremenom medijska slika u Ivanjici dopunjena je i otvaranjem televizije Golija, a nedugo zatim i televizije Ivanjica.

Na dobrobit Ivanjičana u medijsku mrežu uključio se i portal Info liga koji je dostupan i našim zemljacima koji žive daleko od rodnog mesta.

Autor teksta: Raško Nešovanović

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *