Za rekonstrukciju kotlarnice u Guči dvadeset jedan milion dinara

Opština Lučani je sa Minisatrstvom za zaštitu životne sredine potpisala ugovor vredan 16 miliona dinara koja su namenjena za zamenu dotrajale kotlarnice na čvrsta goriva u Guči, sa novom na gas. Nedostajućih pet miliona učešća, obezbeđeno je u ovogodišnjem opštinskom budžetu.

Milivoje Dolović navodi da je postojeća kotlarnica koja pruža usluge grejanja za 187 stanova u devet stambenih zgrada u naseljenom mestu u Guči, u funkciji  preko 30 godina i u vrlo lošem je stanju.

-Evidentirani su značajni gubitci u  plasmanu energije do korisnika, sa nizom tehničkih nedostataka uslovljenih dotrajalošću i zastarelošću toplane. U tom cilju, opština Lučani je konkurisala i dobila 16 miliona dinara za zamenu navedene kotlarnice na ugalj sa savremenim i ekološki najprihvatljivijim  gasnim kotlom i za rekonstrukciju prateće instalacije. Početak rekonstrukcije toplotnog sistema i zamene kotla uslediće odmah nakon završetka ove grejne sezone. Inače, nova kotlarnica će biti poverena na upravljanje JKP „Komunalcu“ koji je i do sada obavljao te poslove. – navodi Milivoje Dolović, predsednik Privremenog organa opštine Lučani

IL-Kotlarnica-Guca Za rekonstrukciju kotlarnice u Guči dvadeset jedan milion dinara

Predsednik ističe da će tako Guča već naredne sezone imati efikasnije grejanje, ekološki čistije i sasvim izvesno ekonomičnije za postojećih 187 stanova sa mogućnošću priključenja  novih zainteresovanih korisnika toplotne energije na gas.

On kaže da su ovi projekti izuzetno važni za građane, jer omogućavaju prelazak na ekološki prihvatljivije energente, što će doprineti unapređenju kvaliteta životne sredine kao i da je opština kroz brojne državne subvencije izvršila zamenu i obnovu  kotlova, najpre u toplani srednje škole koja je nedavno prešla na pelet, kao i u dečijem vrtiću gde se radi na zameni postojećeg kotla sa gasnim. Očekuje se  i rekonstrukcija osnovne škole u Guči u okviru koje će se, takođe, izvršiti zamena postojećeg sa gasnim izvorom grejanja.

Predsednik Dolović podseća da će za oko mesec dana opština Lučani uputi javni poziv građanima da konkurišu za subvencije do 50 odsto za zamenu fasadne stolarije, termičkog omotača ili postojećeg grejača prostora kuće ili stambene zgrade efikasnijim kotlovima, što će biti izuzetna prilika da se značajno poboljšaju uslovi stanovanja i tako omogući konforan život za mnoge građane, posebno tokom zimske sezone.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *