Uskoro počinje izgradnja vojničke spomen kapele na Čemernu (VIDEO)

Ivanjica – U prostorijama Gradske uprave Grada Kraljeva, juče je potpisan ugovor o prenosu javne svojine na nepokretnost sa Republike Srbije na Grad Kraljevo. U pitanju je parcela površine 4,36 hektara, u katastarskoj opštini Savovo, odnosno sam vrh planine Čemerno. Ovim činom konačno je otklonjena i poslednja prepreka za početak izgradnje vojničke spomen-kapele na ovoj planini.
Dokument su potpisali gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i direktor Republičke direkcije za imovinu, Jovan Vorkapić.

Vojnička spomen-kapela sa pratećim sadržajima biće podignuta u spomen heroja srpske kraljevske vojske iz Prvog svetskog rata, koji su tokom novembra meseca 1915. godine na Čemernu položili svoje živote štiteći odstupnicu Prvoj srpskoj armiji prilikom povlačenja dolinom Ibra prema Raški, Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori.

– To je naš dug prema herojima iz kraljevačkog, ivanjičkog, užičkog i dragačevskog kraja koji su se hrabro borili na Čemernu, a gotovo 2.000 njih i ostavilo svoje kosti na ovoj planini, udarivši temelje srpske državnosti – rekao je ovom prilikom istoričar Rade Vukosavljević, jedan od inicijatora projekta.

Ideja za izgradnju spomen obeležja poginulim na Čemernu nastala je pre nekoliko godina, kako bi se ova važna bitka sačuvala od zaborava. Kapela bi prema planskoj dokumentaciji do kraja ove godine treba biti izgrađena na parceli koja je već pretvorena u zemljište u građevinskom području.

IL-KV-cemerno- Uskoro počinje izgradnja vojničke spomen kapele na Čemernu (VIDEO)

– Očekujem da će kapela biti izgrađena do kraja ove godine, a potom ćemo se posvetiti uređenju enterijera. Planirano je da na zidovima budu ispisana imena svih stradalih boraca u ovoj, nepravedno zapostavljenoj bici, a želimo da napravimo i kriptu u koju ćemo sahraniti kosti naših stradalnika – kaže major Vukosavljević.

IL-cemerno-rajo- Uskoro počinje izgradnja vojničke spomen kapele na Čemernu (VIDEO)

Na planinskim masivima Čemerna i danas nakon 107 godina, vidljivi su ostaci rovova, oko kojih se vodila krvava bitka tokom novembra 1915. godine.

Na ulaznim vratima buduće vojničke spomen kapele, stajaće natpis: “Vrata spasa”.

IL-spsomen-kapela-cemerno- Uskoro počinje izgradnja vojničke spomen kapele na Čemernu (VIDEO)

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *