Arilje – Svim građanima obezbediti vodu za piće, kuvanje i sanitarne potrebe

SAOPŠTENJE

MORAVIČKI UPRAVNI OKRUG, ZLATIBORSKI UPRAVNI OKRUG

Svim građanima koji se vodom snabdevaju iz Javnog vodnog preduzeća „Rzav“ Arilje treba obezbediti čistu pijaću vodu za osnovne potrebe – piće, kuvanje i sanitarne potrebe, zaključeno je danas na zajedničkom sastanku predstavnika Moravičkog i Zlatiborskog upravnog okruga, u čijem radu su učestvovali predstavnici svih pet JLS koje koriste vodu u snabdevanju stanovništva iz vodozahvata „Rzav“, načelnici gradskog i opštinskih štabova za VS, direktori loklanih javnih preduzeća koja se bave distribuciojom vode, direktor JP „Rzav“ Arilje, načelnici Okružnih štabova za VS i načelnici Moravičkog i Zlatiborskog upravnog okruga, predstavnici Zavoda za javno zdravlje iz Čačka i Užica i nadležnih republičkih inspekcija i policije.

Grad Čačak i opštine Gornji Milanovac, Lučani, Požega i Arilje, zbog nepovoljne hidrološke situacije i izuzetno niskog vodostaja, smanjenja proizvodnje i isporuke vode korisnicima sa iz sistema „Rzav“ početkom avgusta proglasili su vanrednu situaciju.

Na današnjem sastanku u Arilju ocenjeno je da ne treba očekivati značajnije povećanje vodostaja u reci Rzav, normalizaciju proizvodnje i isporuke vode pre kraja septembra, zbog čega je nužno obezbediti kontrolu primene donetih mera od strane lokalnih štabova za vanredne situacije, ali doneti i one koje se odnose na strožu kontrolu ne namenskog trošenja čiste pijaće vode iz lokalnih distributivnih mreža kao tehničke. Najčešće, za zalivanje poljoprivrednih kultura, pranje ulica i trgova, perionice vozila i sl.

Svaki neovlašćeni priključak na distributivnu mrežu i korišćenje vode smatra se krađom, pa je dat nalog nadležnim inspekcijama i državnim organima da vrše kontrolu „divljih priključaka“ i u svim slučajevima podnose krivične prijave a oštećena javna preduzeća pokreću tužbe za naknadu materijalne štete.

Naloženo je svim distributerima vode i nadležnim organima u JLS da odmah krenu u kontrolu krađe vode i prekomerne potrošnje i u sredstvima javnog informisanja i svojim internet adresama objave telefone na koje građani mogu anonimno podnositi prijave protiv pravnih i fizičkih lica koja neovlašćeno ili pijaću koriste kao tehničku vodu.

Komunalnalnoj inspekciji, komunalnoj miliciji i radnicima JKP pomoć će pružati i policija u svim slučalevima nelegalnih priključaka i krađe vode.

Zavod za javno zdravlje, sanitarna i vodna inspekcija će redovno vršiti kontrolu kvaliteta vode (hemijske i bakteriološke ispravnosti) i poštovanja zakonskih i propisa lokjalnih vlasti od strane svih učesnika u sistemu za vodosnabdevanje „Rzav“ Arilje i o tome obaveštavati nadležne i javnost.

IL-arilje-voda-brana- Arilje - Svim građanima obezbediti vodu za piće, kuvanje i sanitarne potrebe

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *