U Ivanjici obeleženi “Dražini dani”

U Ivanjici su za vikend organizovani ’’Dražini dani’’ u znak sećanja na srpskog i jugoslovenskog oficira, armijskog generala i načelnika Štaba vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini , ministra vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, đenerala Dražu Mihailovića.

Parastosu ispred spomenika Mihailoviću u rodnoj Ivanjici, prethodilo je postrojavanje Ravnogorskog pokreta uz pozdrav „Za kralja i otadžbinu – živela Srbija“.

Na skupu su bili Ravnogorci iz svih krajeva Srbije i dijaspore a predsednik Ravnogorskog pokreta u Ivanjici, Milojko Jorović, zahvalio se svima koji su odali počast najvećem srpskom junaku dvadesetog veka, Čiča Draži.

IL-cetnicki-pokret.2 U Ivanjici obeleženi "Dražini dani"

Dragoljub Draža Mihailović rođen je u Ivanjici 26. aprila 1893. godine. Nakon Drugog svetskog rata nove komunističke vlasti su ga uhapsile i osudile na smrt za kolaboraciju i ratne zločine, posle čega je streljan na današnji dan i sahranjen na tajnom mestu. Godine 2015. Viši sud u Beogradu je usvojio zahtev za njegovu rehabilitaciju, te proglasio ništavnom presudu staru 69 godina.

IL-cetnicki-pokret U Ivanjici obeleženi "Dražini dani"

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *