Da se nikada ne zaborave junaci sa Kalipolja i Javora (VIDEO)

Povodom obeležavanja 145. godina od Javorskog rata vladika mileševski Atanasije služio je liturgiju u spomen kosturnici na Javoru nakon čega su položeni venci na spomenik majoru Iliću i na Kalipolju.

Vence na spomen obeležja položili su: izaslanik predsednika RS, Milorad Veljović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske RS, zvaničnici opština Nova Varoš i Ivanjica, predstavnici Humanitarne organizacije ’’Stara Raška’’ iz Beograda, Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1918. godine iz Ivanjice, Užica i Nove Varoši kao i predstavnici Ravnogorskog pokreta.

U Javorskom ratu, strašna i tragična za srpsku vojsku bila je Kalipoljska bitka u kojoj je na Ivanjdan 1876. godine poginulo preko 7000 vojnika a duplo više ih je ranjeno. Danas se sa ponosom čuva sećanje na čuvenog junaka, majora Mihaila Ilića i mnogobrojne znane i neznane junake koji su dali život za našu slobodu.

U okviru manifestacije organizovan je i prigodan kulturno umetnički program za sve posetioce. I ove godine ulogu domaćina preuzele su opštine Ivanjica i Nova Varoš, Humanitarna organizacija „Stara Raška“ iz Beograda, uz aktivno učešće Vojske Srbije.

IL-Javorski-rat-2021 Da se nikada ne zaborave junaci sa Kalipolja i Javora (VIDEO)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *