Danas kreće isplata 60 evra za nezaposlene

Država danas kreće sa isplatom pomoći od po 60 evra za sve nezaposlene, koji su zaključno sa 15. aprilom bili prijavljeni na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ta pomoć se realizuje u okviru trećeg paketa mera pomoći za građane i privredu.

Za razliku od prethodna dva paketa, ovaj paket je po prvi put uključio i pomoć za nezaposlene.

Na birou je, inače, oko 600.000 ljudi, a među njima je veliki broj mladih. Pre nego što je država najavila pomoć za nezaposlene bilo ih je nešto manje – oko 540.000.

Inače, na posao najduže čekaju ljudi koji se bave proizvodnjom odeće i obuće. Godinama na posao u proseku čekaju i pomoćnici konfekcionara, zatim daktilografi i šivači tekstila.

IL-60-e-paket-pomoci Danas kreće isplata 60 evra za nezaposlene

Interesantno je i da na birou po nekoliko godina u proseku čekaju knjigovođe i računovođe za čiji posao je neophodna srednja stručna sprema i edukacija od dve godine kako bi se položio stručni ispit.

S druge strane, posao najlakše i najbrže nalaze inženjeri mašinstva i građevine, zatim programeri, doktori specijalisti, farmaceuti, biohemičari, profesori nemačkog i engleskog jezika, kao i profesori fizike i matematike.

Do sada je u okviru trećeg paketa državne pomoći isplaćeno tri puta po pola minimalca za privredu, prvih 30 evra za punoletne građane, kao i 100 evra za sve građane na KiM i 200 evra za nezaposlene građane na KiM.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je i da će vakcinisani građani uskoro dobiti “državnu nagradu” od 3.000 dinara. Najpre će u sredu, 16. juna, biti isplaćeno po 3.000 dinara svim penzionerima koji su do 31. maja primili makar jednu dozu vakcine.

IZVOR : InfoLIGA/Blic

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *