Slava crkve u Ivanjici uz sećanje na naše heroje (VIDEO + FILM)

Ivanjička crkva danas je proslavila  Svetog  Cara Konstantina i Caricu Jelenu. Tim povodom u svetom hramu u Ivanjici okupilo se više stotina vernika, predstavnici lokalne samouprave, a  sveštenstvo ivanjičke crkve služilo je svečanu liturgiju nakon čega je usledilo i sečenja slavskog kolača.

Sve teške trenutke sa kojima se naš narod susretao prethodne godine, pod teretom korone i elementarnih nepogoda, neka ostanu  iza nas, poručio je predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

Do danas je u ovom hramu  službovalo preko 30 parohijskih sveštenika, a kako stoji u zapisima svetu arhijerejsku liturguju služio je i Vladika Nikolaj Velimirović. Za istoriju crkve vezuje se i podatak da je jedina ostala netaknuta tokom ogromnog požara, koji je u noći 23.novembra 1846. godine spalio varoš do temelja.

Trećeg juna obeležava se i Dan sećanja na poginule Ivanjičane u ratovima devedesetih. U prisustvu ivanjičkog sveštenstva, vence su položili predstavnici lokalne samouprave i porodice poginulih. U ratovima 90-tih poginuli su vojnici: Dragan Tankosić, Slobodan Mirković, Srećko Ćeriman, Milun Jovićević, Krsta Zekavica, Gradimir Jakovljević, Radomir Nešović, Zoran Veličković, i policajci Duško Gligorić i Duško Đoković.

IL-Crka-u-Ivanjici Slava crkve u Ivanjici uz sećanje na naše heroje (VIDEO + FILM)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *