Radnička klasa Ivanjice nekada i sada – Od pesme do mašine

Sedamdesetih godina prošlog veka ivanjička privreda bila je u usponu. Industrija tepiha Ivanjica, konfekcija Javor i kombinat ŠPIK bili su nosioci privrede u varošici a uz rame sa njima poslovala su i preduzeća Proleter, Graditelj, Preduzeće za puteve , TP Novi dani i UP Moravica. U Ivanjici je tada bilo zaposleno deset hiljada ljudi. U želji da prošire proizvodnju gradili su se i pogoni po seoskim mesnim zajednicama. Radilo se danonoćno, u tri smene, gradila se i rekonstruisala infrastruktura u čitavoj opštini.

IL-RO1 Radnička klasa Ivanjice nekada i sada - Od pesme do mašine

Takmičenje KUD-a R.O.1978 godine – članovi dramske sekcije KUD “Graditelj”

U želji da se radnicima omogući što lepši život, na incijativu tadašnjeg SIZ-a, u firmama su osnivana kulturno – umetnička društva. Pri kombinatu ŠPIK osnovan je KUD ‘’Bela breza’’, konfekciju Javor predstavljao je KUD ‘’Majska ruža’’, fabrika tepiha formirala je KUD ‘’Mladi tepiharac’’. Pored njih kulturno umetnička društva imali su i Graditelj, Proleter i Metalac. Tada se rodila ideja da se organizuje takmičenje KUD-ova radnih   organizacija. Svako društvo marljivo je pripremalo program uz veliku podršku rukovodstva preduzeća. Takmičenje KUD-ova radnih organizacija održavano je u sali starog bioskopa i trajalo je celu nedelju. Interesovanje gledalaca bilo je ogromno a za svaki nastup tražila se karta više. Na sceni su se smenjivali, pevači, svirači, humoristi, recitatori, glumci… Atmosfera u samoj sali bila je sjajna jer su gledaoci gromoglasnim aplauzima pozdravljali nastupe svojih radnih organizacija. Sa nestrpljenjem se očekivalo finale kada se proglašavao pobednik. Kao i u svakom takmičenju bilo je negodovanja na odluke žirija. Ipak sve bi proticalo u dobrom raspoloženju, druženju i slavlju pobednika.

IL-RO8 Radnička klasa Ivanjice nekada i sada - Od pesme do mašine

Izvorna grupa iz sela Erčega kod Ivanjice na snimanju jedne TV emisije 1978.godine

Nisu KUD-ovi nastupali samo na pomenutom takmičenju već su vikendom gostovali po seoskim mesnim zajednicama. Posle nastupa na tim priredbama uvek bi usledila i igranka. Interesantno je da su ova druženja uticala na sklapanje mnogih  brakova.

IL-RO9 Radnička klasa Ivanjice nekada i sada - Od pesme do mašine

Erčege i Opaljenik u Leskovcu 1978.godine

Osim kulture, radnici su se u to vreme bavili i sportom. Održavane su radničke sportske igre na opštinskom, regionalnom i republičkom nivou. I tu su radnici ivanjičkih firmi beležili sjajne uspehe.

Danas je drugačije. Kapitalizam diktira druga pravila, oslanja se na profit a za radnike se nema vremena. Zato onima koji su radili u zlatno doba ivanjičke privrede ostaje samo lepa uspomena.

IL-RO3 Radnička klasa Ivanjice nekada i sada - Od pesme do mašine

Glumci KUD-a “Miko Velimirović” na starogradskoj zabavi “Tesno mi ga skroji nane” u hotelu “Inex-Park”  u Ivanjici 1981. godine

IL-RO2 Radnička klasa Ivanjice nekada i sada - Od pesme do mašine

Darko Radonjić i Radenko Vratonjić u predstavi “Nikoletina Bursać” u sali starog bioskopa, 1981. godina.

IL-RO5 Radnička klasa Ivanjice nekada i sada - Od pesme do mašine

Radina Tešić i Radenko Vratonjić u predstavi “Nikoletina Bursać” na Klekovici, 1981. godina.

IL-RO7 Radnička klasa Ivanjice nekada i sada - Od pesme do mašine

Ljiljana Simončević, recitator povodom programa za doček Štafete mladosti, 1982. godina

IL-RO4 Radnička klasa Ivanjice nekada i sada - Od pesme do mašine

Daca Savić na starogradskoj zabavi “Krk u brk”, hotel “Inex-Park” Ivanjica, 1982,godina

IL-RO6 Radnička klasa Ivanjice nekada i sada - Od pesme do mašine

Ilinka Ocokoljić  i Radenko Vratonjić u predstavi “Hasanaginica” povodom otvaranja Doma kulture u Ivanjici, 1984. godina

autor: Raško Nešovanović

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *