Kanacelarija za mlade opstine Ivanjica sprovodi projekat ublažabanja negativnih posledica migracije stanovništva

U okviru globalnog projekta „Migracije u funkciji održivog razvoja“  koji sprovode Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i UNDP u Srbiji, a finansira Švajcarska vlada – Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) raspisan je javni poziv za finansiranje projekata u cilju ublažavanja negativnih posledica unutrašnjih migracija.

Kancelariji za mlade opštine Ivanjica – Opštini Ivanjica na pomenutom konkursu odobren je projekat pod nazivom „Model za unapređenje kompetencija nezaposlene omladine u cilju ublažavanja negativnih posledica migracija“ koji se sprovodi u saradnji sa Međunarodnom ogranizacijom za migracije (IOM), finansira Švajcarska vlada – Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sufinansira opština Ivanjica kroz programski budžet Kancelarije za mlade. Ugovor su potpisali Direktorka kancelarije Međunarodne organizacije za migracije u Beogradu, Lidija Marković i predsednik Opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović uz prisustvo predstavnika Kancelarije za mlade Ivanjica i IOM-a.

IL-Projekat-KZN Kanacelarija za mlade opstine Ivanjica  sprovodi projekat ublažabanja negativnih posledica migracije stanovništva

Opšti cilj predloženog projekta je da doprinese poboljšanju socijalno-ekonomskog stanja lokalne zajednice, uključujući posebno mlade nezaposlene u opštini Ivanjica razvojem „Modela za unapređenje kompetencija nezaposlene omladine u cilju ublažavanja negativnih posledica migracija”. Ovaj projekat će dalje promovisati zapošljivost, zapošljavanje i samozapošljavanje mladih kroz programe i obuke koje nudi.

U naredne dve godine, koliko projekat traje biće realizovan veliki broj aktivnosti iz oblasti zapošljavanja i samozapošljavanja. Pored jačanja kapaciteta saradnika KZM (projektnog tima) i nabavke potrebne tehničke opreme za realizaciju projekta neke  od aktivnosti namenjenih mladima su obuke za CNC operatere, 3D modelovanje i štampanje, obuke za razvoj onjaln poslovanja, kursevi Engleskoj jezika (početni i napredni nivo), osnovni trenizni iz oblasti zapošljavanja i samozapošljavanja, Program radne prakse za mlade, Sajam obrazovanja, okrugli stolovi, individualna i onlajn savetovanja, kao i Analize na teme potreba nezaposlenih mladih i potreba tržišta rada, kao i analiza u cilju definisanja prioritetnih oblasti u otpočinjanju sopstevnoh biznisa u skladu sa potrebama i interesovanjem mladih. Sve obuke na projektu realizovaće licencirane akademije kao i stručni predavači iz pomenutih oblasti. Jedna od završnih aktivnosti na projektu biće izrada priručnika za upostavljanje „Modela za unapređenje kompetencija nezaposlenie omladine u cilju ublažavanja negativnih posledica migracija“ u cilju širenja primera dobre prakse u zemlji i regionu.

kzn-3-scaled Kanacelarija za mlade opstine Ivanjica  sprovodi projekat ublažabanja negativnih posledica migracije stanovništva

Pozivamo sve mlade naše opštine da se uključe u realizaciju projekta, budu deo projekta, da uzmu učešće u realizaciji kurseva, prakse, obuka i drugih aktivnosti na projektu koje doprinose smanjenju nezaposlenosti mladih. Sve aktivnosti biće realizovane u skladu sa merama koje su propisane od strane Vlade Republike Srbije i naredbe Ministarstva zdravlja na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *