Prvi maj u Ivanjici nekad i sad

Prvi maj je proglašen međunarodnim praznikom rada sa namerom obeležavanja sećanja na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine, održane u Čikagu. Dan rada je jedan od najrasprostranjenijih praznika na planeti.

U neka, sada već davna vremena, pred Prvi maj deca bi iz šume donosila zelene grane i kitila kuće. Svaka kuća u Ivanjici bila je u zelenilu. Uveče pred praznik mladi bi na okolnim brdima palili logorske vatre i takmičili se čiji je plamen veći. Obično se za pomenuti praznik zatvaraju sve prodavnice, ustanove i radne organizacije. Jedino rade kafane koje su za vreme praznika bile krcate. Za prvi dan praznika većina radnih organizacija organizovala je piknike za zaposlene u Međurečju, Kiseljaku ili na nekoj drugoj pogodnoj lokaciji. Uglavnom kamionima su radnici sa svojim porodicama organizovano  išli na piknik. Dok su stariji raspaljivali roštilj, deca bi se razdragano igrala po obližnjim livadama. Oni koji nisu bili u radnim organizacijama put Kiseljaka išli bi sa kočijama Miša Lukovića-Bagaša.

IL-zaprega Prvi maj u Ivanjici nekad i sad

U centru grada Bagaš bi sa svojim kolima čekao mušterije i kada bi se kola napunila, prašnjavim makadamskim putem polako  se kretalo na odredišta. Trabalo je skoro pun sat da bela ždrebica dovuče prepuna kola do Kiseljaka. Tog dana na izletištima je bilo kao u mravinjaku. Sticao se utisak  da skoro niko nije ostajao u gradu. A uveče kafane bi bile pune i slavilo se uz muziku do ranih jutarnjih sati.

Na uranak se išlo uz pesmu. Odjekivalo je sa okolnih brda Ivanjice. Tradiciju nije moglo prekinuti ni loše vreme, a dešavalo se da za 1.maj kiša pada kao iz kabla. Danas je drugačije.  Ima još mladih koji praktikuju uranak ali nažalost sve ih  je manje. Nema kićenja kuća, prodavnice normalno rade, a zaposleni u radnim organizacija prepušteni su sami sebi oko organizacije eventualnih prazničnih proslava.

Oni  stariji, koji pamte nekadašnje proslave Prvog maja i danas se rado sećaju tih dana. A mlađima neka ova priča posluži da praznične dane provedu što dalje od kafića, u prirodi uz pesmu i lepo druženje.

 

You may also like...

1 Response

  1. Bane kaže:

    Danas svi farbamo jajca i odmaramo pd nerada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *