Školska slava Savindan ove godine obeležena skromno (VIDEO)

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine i kao takav proslavljao se sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti. Posle poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se obeležava kao školska slava.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situaciom škole u Ivanjici Savindan su proslavile skromno. Uz prekadu slavskog kolača u svim prosvetnim ustanovama u gradu, nagrađeni su i  najbolji literarni i likovni učenički radovi, a u školama su postavljene izložbe.

U čast Rastku Nemanjiću, Svetom Savi – prvom prosvetitelju i utemeljivaču obrazovanja u Srbiji, literarna i likovna sekcija OŠ Milinko Kušić , organizovale su nagradni konkurs za učenike – mlade umetnike pisane reči. Nagrađeni su najbolji učenički radovi.

Mnoge škole aktivnosti učenika povodom školske slave prezentovale su online poštujući preporuke Kriznog štaba o zbrani okupljanja zbog virusa COVID-19.IL-Savindan-skole-Ivanjica- Školska slava Savindan ove godine obeležena skromno (VIDEO)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *