Veće u Lučanima usvojilo budžet za narednu godinu

Opštinsko  veće opštine Lučani danas je održalo svoju 56. sednicu na kojoj je razmatralo, između ostalog, planove rada za  narednu godinu lokalnih i regionalnih javnih preduzeća i ustanova. Članovi Opštinskog veća su istakli da realizacija planiranih aktivnosti opštinskih javnih preduzeća i ustanova je apsolutno uslovljena prilivom sredstava u opštinski budžet u nastupajućoj godini, zbog čega su većnici, na ovoj sednici poseban akcenat stavili na tačku dnevnog reda koja se odnosi na  utvrđivanje predloga odluke o budžetu opštine Lučani  za  2021. godinu.

Planiranim budžetom za narednu godinu, zbog velikog interesovanja građana za asfaltiranje brojnih putnih pravaca po svim mesnim zajednicama, po modelu finansiranja dva prema jedan, predviđeno je povećanje iznosa sredstava na 65 miliona dinara. Za komunalnu higijenu  će se izdvojiti 48 miliona a za održavanje putne mreže opštinskih puteva prvog i drugog reda, kao i nekategorisanih putnih pravaca i sanaciju klizišta, biće izdvojen 91 milion dinara. Više novaca nego do sada će biti izdvojeno i za socijalna davanja, oko 10,5 miliona dinara.

il-Lucani Veće u Lučanima usvojilo budžet za narednu godinu

Predlogom budžeta za 2021. godinu, za osnovno obrazovanje će se izdvajiti 69 miliona a za srednje 34 miliona. Vrtić će biti finansiran sa 86 miliona dinara.

Od kapitalnih investicija nas očekuje konačni završetak sportske hale u Lučanima, za koju se izdvaja 15 miliona a za završetak sportskog centra u Guči 11 miliona dinara. Za završetak  kanalizacionog sistema u Krstacu predviđeno je 12 miliona a za  okončanje radova na vodovodu u Lisicama triipo miliona dinara. Za sport će biti izdvojeno 13 miliona a za verske zajednice triipo miliona dinara. Budžetom je, takođe predviđena i izgradnja zgrade MZ Đerać u vrednosti od četiri miliona.

Iz budžeta se posebno povećavaju izdavanja za razvoj poljoprivrede  za 2021. godinu i iznosiće 45 miliona dinara, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne godine a  imajući u vidu da je 2017-te za poljoprivredu izdvojeno jedva 16 miliona dinara. Opštinu Lučani početkom naredne godine očekuje i realizacija važnog i velikog projekta  rekonstrukcije vodovoda u naseljenom mestu Lučani, zajedno sa magistralnim vodom Lučani – Puhovo a čija je ukupna vrednost oko 250 miliona dinara. Planiran je i nastavak ulaganja u opštinske vodotokove prvog i drugog reda u koje je  ove godine,  uz pomoć Vladine kancelarije uloženo 120 miliona dinara. Naredne godine, zajedno sa JP Putevi Srbije, poseban akcenat će biti stavljen  i na ulaganja u putnu infrastrukturu na čitavoj teritoriji naše opštine.

Opštinsko veće je  usvojilo predloženi nacrt budžeta za 2021 godinu sa uverenjem da je budžet  realno planiran i urađen po meri i potrebama građana opštine Lučani. Ovakav predlog budžeta će se naći pred odbornicima Skupštine opštine, na sednici koja je planirana u petak, 18. decembra.

Na današnjoj sednici, Opštinsko Veće i rukovodstvo opštine Lučani su izrazili posebnu zahvalnost i podršku svim zdravstvenim radnicima i rukovodstvu Doma zdravlja Lučani, ističući da su oni heroji našeg vremena jer se već devet meseci intenzivno i kontinuirano  bore za zdravlje svakog našeg sugrađanina a protiv počasti koja nas je zadesila, korona virusa.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *