Mališani OŠ “Mićo Matović” na Katićima obeležili Dan škole (VIDEO)

Osnovna škola ‘’Mićo Matović’’  u Katićima ove godine svoj dan obeležila je u skladu sa epidemiološkom situacijom.  Nastavnici i đaci nisu dozvoli da ih korona zaustavi pa su na kreativan način upričili prigodan program za zainteresovanu publiku kojoj su se obratili sledećim saopštenjem:

-Dan Osnovne škole „Mićo Matović“ nije obeležen tradicionalnom priredbom na koju smo svi navikli i koju smo sa velikom brižljivošću, ljubavlju i pažnjom svake godine pripremali, već svečanim programom snimljenim za publiku koja nam je, u ovoj godini punoj izazova, distanci, barijera i opreza, nedostajala.

Prilikom pripreme i snimanja programa poštovali smo preporučene epidemiološke mere i ograničenja. U samom programu nije učestvovao veliki broj učenika, trudili smo se da ne udružujemo  decu iz različitih odeljenja, da budu na bezbednom rastojanju jedni od drugih, a maske smo skidali samo za potrebe snimanja pojedinačnih tačaka.

Činilo se da će nas virus udaljiti jedne od drugih, šireći prostor između klupa, razjedinjenih učenika i  proređenih rasporeda časova. Međutim, to se nije dogodilo. Bliži nego ikada, nastavnici i đaci, upućeni jedni na druge, u svakom trenutku spremni za međusobnu saradnju, pomoć i podršku, potrudili su se da svi datumi školskog kalendara budu obeleženi onako kako jednoj prosvetnoj ustanovi dolikuje.IL-Osnovna-skola-Mico-Matovic Mališani OŠ "Mićo Matović" na Katićima obeležili Dan škole (VIDEO)

Tako je ovogodišnji Dan škole, binom koja nije omeđena školskim zidovima, programom koji je pripremljen uprkos skraćenim časovima, uprkos stalnoj pretnji da će škole biti zatvorene, dobio jedan univerzalniji karakter.

Udruženi smo u stavu da obrazovanje ne sme da stane, makar teklo i preko nevešto slikanih fotografija loše rezolucije, amaterskih snimaka sa neuspešno postavljenih kamera, probijenih rokova, u virtuelnom prostoru i vremenu, sa zastojem i smetnjama u komunikaciji. Obrazovanje ne sme da stane, školsko zvono ne sme da utihne, klupe i hodnici da budu prazni i zato se svim srcem trudimo da funkcionišu svi modeli, načini i forme u kojima će teći nastava, kao i da pronađemo one u kojima će se odvijati vannastavne aktivnosti.

Ne smemo dozvoliti da korona zatvori naše srce i um, sada kada smo zatvorili mnoga vrata i udaljili se jedni od drugih. Ne smemo dozvoliti da se zatvore ni ona najvažnija, vrata škole, makar i umesto kvake pritisli enter.-navodi se obraćanju koletiva katićke škole.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *