120 folkloraša vije kolo sa Golije

Festival folklora pod nazivom  „Sa Golije kolo se vije“, održaće se po prvi put u mestu Odvraćenica na Goliji, u nedelju, 7.jula.

U netaknutoj prirodi ove planine posetiocima će se predstaviti četiri kulturno-umetnička društva, kao i dve pevačke grupe.

Organizatori najavljuju jedinstvenu i po tradiciji autentičnu manifestaciju, u okviru koje će posetioci uživati u srpskom folkloru, igri i pesmi. U srcu Golije nastupiće 120 učesnika kulturno-umetničkih društava opština na koje se Golija naslanja: KUD „ Moravica“ iz Ivanjice, KUD  „Raška“ iz Raške, KUD  „Kraljevačka riznica“ iz Kraljeva, KUD  „Golija“ iz Novog Pazara, kao i ženska pevačka grupa „Bele rade“ i muška pevačka grupa „Klekovački  žubor“ iz Ivanjice.

IL-vladan-jeremic-mule 120 folkloraša vije kolo sa Golije

Intenzivni turistički razvoj mesta Odvraćenica iziskuje i kulturne manifestacije koje bi upotpunile doživljaj gostima. Zbog toga smo, Miloš Nešković, član upravnog odbora KUD-a Moravica iz Ivanjice, i ja, došli na ideju da organizujemo jednu lepu i zanimljivu manifestaciju. Pripreme su u jeku i očekujemo veliki broj posetilaca. Planina Golija je svojim lepotama skoro nenadmašiva, i smatramo da će jedan ovakav događaj, koji će, nadamo se, postati tradicija, učiniti turiste zadovoljnijim i podsetiti ih na pomalo zaboravljenu srpsku tradiciju“- istakao je jedan od organizatora festivala Vladimir Jeremić, predsednik KUD-a „Moravica“.

Defile učesnike počeće u 13 časova, od crkve na Odvraćenici do mesta održavanja koncerta, prekoputa vile „Jele“, koja je i generalni pokrovitelj manifestacije. Koncert počinje u 13 i 30 časova, kada će se svaki KUD predstaviti sa po dve koreografije.

IL-KUD-Moravica-NASLOVNA 120 folkloraša vije kolo sa Golije

Organizatori se, takođe, zahvaljuju i svim privrednicima koji su prepoznali značaj ovakve manifestacije i omogućilii njen začetak.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *