Učeničke ekskurzije od danas po Srbiji

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je Pravilnik o ekskurzijama dobra pedagoška praksa i da bi učenici, putujući po Srbiji, trebalo prvo da upoznaju svoju domovinu, dok će stariji razredi srednje škole putovati i u inostranstvo.

IL-ekskurzijeusrbiji Učeničke ekskurzije od danas po Srbiji

On je za RTS rekao da je ekskurzija oblik nastave, te da deca treba na rekreativnoj nastavi i na ekskurzijama gradivo koje su učili kroz razne predmete da provere na terenu, da upoznaju svoju zemlju, a svet kada postanu maturanti. Deca će, kako je ukazao, prvo putovati u svojoj zemlji: „Srbija je podeljena na 8 regija – Vojvodina, regija zapadne, centralne, južne, istočne Srbije, beogradska regija. Za osam godina osnovne škole moraju da obiđu celu Srbiju. Mogu da zamene svoju regiju za Republiku Srpsku, što smatramo da je blisko nama“.

Prema njegovim rečima, srednjoškolci mogu u trećoj godini ako je završna i u četvrtoj da idu na matursku ekskurziju u inostranstvo: „Imaju mogućnost za upoznavanje Evrope i kroz Erazmus plus projekat. Mi smo u januaru postali punopravni član, a do sada su privilegije imali samo studenti i univerzitetski profesori. Sada je to omogućeno i osnovcima i srednjoškolcima“.

Prema njegovim rečima, ceo sistem ekskurzija se planira planom i program škole, a roditelji imaju svoju ulogu u tome da pomognu u izboru agencije i davanju saglasnosti: „Biće priprema i oko ponašanja na ekskurziji. Bezbednost je na prvom mestu. Obavezno upoznavanje učenika oko konzumiranje alkohola. Roditelji će imati ozbiljne sastanke“. Napomenuo je da će ukor moći da se stekne i na ekskurziji.

S obzirom na mogućnosti, gledaće se kako da se ujednače cene ekskurzija. Dodaje da oko cena mogu da pomognu opštinski saveti roditelja. Prema rečima ministra Šarčevića, preko 90 odsto direktora je prekidalo ili odlagalo ekskurziju ako nije bilo ispravnog autobusa: „Pravila već postoje, bar dve decenije. Dok ne dođu ljudi iz MUP-a, dok se ne pogleda autobus i niz drugih stvari, ekskurzija ne može da krene, tako da se smanji rizik“.

Ministar je ukazao i da je Pravilniik o ocenjivanju donet 2013. godine, ali da to retko ko poštuje: „Bilo je i pobuna nekih sindikata. Ima u tom Pravilniku nečeg što bi i mene kao profesora vređalo, ali ne možete biti toliki gospodar svoje ocene, jer su pedagoška svojstva ocene raznolika“.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *