Škola “Milinko Kušić” među prvima u Srbiji uvela elektronski dnevnik

Osnovna škola “Milinko Kušić” iz Ivanjice, jedna je od 40 škola u Srbiji koja je počela realizaciju pilot projekta resornog ministarstva pod nazivom „e-prosveta“. Prvi servis koji se primenjuje je elektronski dnevnik, koji treba da omogući nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima brz, jednostavan i pouzdan način vođenja evidencije, a roditeljima da pristupe podacima iz dnevnika o svom detetu.

 • IL-Stevan-Davidovic Škola “Milinko Kušić” među prvima u Srbiji uvela elektronski dnevnikŠkola je konkurisala kod Ministarstva prosvete koje joj je odobrilo pravo učešća u realizaciji pilot projekta koji podrazumeva vođenje elektronskih dnevnika. Uslov je bio da obezbedimo pokrivenost prostora internetom, teničku opremu i da obučimo nastavni kadar. Uspeli smo i do ovog vremena to funkcioniše odlično. Kolege u školi su sve više zadovoljne, jer je mnogo lakše nego vođenje klasičnog papirnog dnevnika”, kaže za InfoLIGU Stevan Davidović, direktor ove ivanjičke škole.

Pilot projekat se ove godine sprovodi samo u matičnoj školi, a prema Davidovićevim rečima paralelno se još uvek vodi i papirni dnevnik radi svake sigurnosti, jer je u pitanju primena pilot odnosno oglednog elektronskog dnevnika. Svaki kabinet u ovoj školi pokriven je internetom a svaki nastavnik ima kompjuter, lap top ili tablet.

Nastavnik u „e-dnevniku“ može da vidi samo ocene iz svog predmeta čime će se omogućiti veća objektivnost i sprečti da se učeniku prepisuju ocene koje ima iz drugih predmeta. Servis ima i sistem obaveštavanja roditelja o ocenama i izostancima, a on će operativno biti dostupan od 1. januara iduće godine. Roditelji će tada preko pristupne šifre moći da vide ocene svoga deteta, a obaveštenja o njima kao i o izostancima, pohvalama i napomenama dobijaće i putem SMS-a.

E-dnevnik ima najviši stepen zaštite podataka, pa je verovatnoća da sistem padne gotovo nikakva, kažu u resornom ministarstvu.

Cilj projekta je da se u svim srpskim osnovnim i srednjim školama uvede elektronski sistem vođenja dnevnika, jer je praksa drugih zemalja pokazala da je veoma dobar . Od iduće godine u realizaciju pored sadašnjih 40, ulazi još 160 škola, dok će obaveza za sve početi da se primenjuje od 2019.

„E-prosveta“ ima pet servisa: e-dnevnik, e-lektira, virtuelni muzeji, informacioni sitem za analitiku učenja, nacionalna platforma za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih obrazovnih sadržaja.

You may also like...

16 Responses

 1. goca kaže:

  Sve cestitke za direktora skole, preporodio je ovu ustanovu. A uvek ima onih kojima necija sposobnost smeta. Tako.

 2. MOLIM VAS DA DOĐETE I U TEHNIČKI ŠKOLU, i mi imamo elektronske otvore u plafonima, elektronska šuplja vrata, elektronske gole žice od struje, elektonski se hladimo, elektronsli kasne profesori, elektronskli drže časove od kuće nedolaskom na redovne, elektronski je wc, elektronsko radno vreme direktora,…

  ŠKOLA nam je elektronski okrečena GRAFITIMA, elektronski se oseća,…

  OD UČILA imamo samo dva, ali najsavremenija: elektronska kreda i elktronski pocepani prljavi sunđer.

 3. mikica kaže:

  Direktore samo napred…..sve cestitke

 4. Vuk kaže:

  Eto, kako neke gluposti upropaste sustinu. Svak cast za uvodjenje elektronskog dnevnika, podrzavam svaki vid inovacije… A ko je taj sto ga pominjete u komentarima? 🙂

 5. prosvetni radnik kaže:

  Da li javnost zna sta se desava po skolama? Ne zna jer kriju kao ;;zmija nokte“, ali nije ovo jednina skolica, zagrebite malo i po drugima. Ako ste pravi kazite javnosti od cijeg novca se voze sva ta skupa kola, prave proslave, putuje po Evropi… Nije narod slep.

  • Zaposleni kaže:

   Za kim zvona zvone. Prvo reaguju neradnici i pijanci. A sta bi sa montaznom kucom koja je napravljena u jednoj skolskoj radionici.

 6. Misko kaže:

  Vozi Miskoooooo…..boli te uvo za ove sto im krivo

 7. Senjak kaže:

  I Sindikat ove skole treba proveriti.
  šta je sve placano novcem od sale?
  Valja ce ovo procitati oni koji trebaju ili ce im neko preneti.

 8. Sindikat kaže:

  Nisu inspekcija i Sup dolazili u skolu zbog elektronskog dnevnika nego zbog zloupotrebe polozaja.

 9. Crnjevo kaže:

  A gde su pare od prodaje knjiga. Koliki je rabat. Samo jedna osoba prodaje knjige. Rabat podelite vas dvoje.

 10. Prilike bb kaže:

  A koga vozi djacki kombi ( mini bus).

 11. Prilike bb kaže:

  A gde idu pare od sale. Sindikatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *