Srpska malina dobija etiketu

IL-saopstenje-malinari Srpska malina dobija etiketu

Na sastanku kome su prisustvovali predstavnici Asocijacije malinara Srbije, premijerka Ana Brnabić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prihvaćena je proizvođačka cena kilograma maline od 139,3 dinara. Kako za InfoLIGU kaže predsednik Asocijacije, Dobrivoje Radović, po prvi put biće zaštićeno poreklo srpske maline sa jasnim žigom, što će regulisati tržište i uticati na cenu ovog proizvoda.

  • -Ovo je bio najkonstruktivniji sastanak do sada. Očekujemo da u četvrtak Vlada prihvati sve naše predloge. Veoma je značajno to što će srpska malina imati svoju etiketu jer ćemo sprečiti uvoz ovog voća iz Bosne u Srbiju i plasman na inostrano tržište kao ’’srpska malina’’. To je znato uticalo na obaranje ne samo cene, već i kvaliteta naše maline. Takođe je podržan naš predlog da se pdv vraća na poljoprivredna gazdinstva a ne kao do sada hladnjačama. Predstavnici Vlade pokazali su dobru volju da se otpišu dugovanja za neplaćeno đubrivo zbog elementarnih nepogoda koje su prošle godine nanele veliku štetu proizvođačima.-kaže Radović.

On dodaje da su predstavnici Asocijacije malinara Srbije stekli utisak kako se stvari pomeraju sa mrtve tačke i da postoje dobre naznake da će tržište biti uređeno.

  • -Formira se radno telo u kome će se naći predstavnici resornih ministarstava, MUP-a i drugih relevantnih institucija koje će kontrolisati uvoz i izvoz malina, takođe smo razgovarali i o problemu kvaliteta i prinosa, pa će u narednom periodu stručna lica obići zasade i ustanoviti šta se događa.-kaže Radović.

Prema dogovoru na ovom sastanku, reonizacija koju su malinari tražili, trebalo bi da bude gotova do kraja avgusta što će doprineti realnoj raspodeli subvenicija za svako područje.

You may also like...

1 Response

  1. nikola kaže:

    bravo ako je tacno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *