Ivana i Slavica vam otkrivaju 10 trikova kako da uštedite

Veliku ulogu u čuvanju kućnog budžeta imaju domaćice koje iskustvom i visprenošću “od jednog dinara prave dva” i mesečno mogu uštedeti i po nekoliko hiljada dinara porodici.

Trikovi i saveti iskusnih domaćica za uštedu u domaćinstvu zbog toga su više nego dragoceni. Zato smo razgovarali sa dve iskusne domaćice, Slavicom Ajdačić i Ivanom Lojanicom iz Ivanjice, koje su za naše čitaoce otkrile nekoliko malih saveta i trikova kako da uštedite novac na pripremanju hrane, a da porodica to i ne oseti nego čak da njihov meni bude kvalitetniji, te kako da se neki dinar sačuva na održavanju domaćinstva.

Na osnovu njihovih saveta, računali smo koliko na tome mesečno može da uštedi četvoročlana porodica.

  1. Ne kupujte maslac, sami ga napravite

Cena maslaca je dosta visoka, pa porodice koje ga puno koriste mogu same da ga prave. Pravi se tako što se u šolju mleka doda kašičica šećera i jedan margarin, koji je mnogo jeftiniji od maslaca. Kada smesa provri, kuvati minut-dva na tihoj vatri – priča Slavica Ajdačić.

  • UŠTEDA: 500 dinara
  1. Do kačkavalja za duplo manje novca

– Porodice koje vole tvrde sireve i dosta ga troše, oko kilogram mesečno, takođe mogu uštedeti na kačkavalju u kućnoj izradi. Slavica Ajdačić kaže da se kačkavalj pravi tako što se u pet litara mleka stavi sedam kašika soli, 10 kašika sirćeta i meša se dok ne provri. Nakon toga procedi se kroz gazu i sačeka dok se stegne – priča Slavica.

  • UŠTEDA: 1.000 dinara
  1. Iskoristiti krompir pire

Ukoliko ne bacate ostatke hrane, takođe možete uštedeti. Takav je slučaj sa pire krompirom, koji ako nije svež, nije ukusan za jelo. Međutim, on se može iskoristiti za pripremu drugih obroka. Slavica kaže da se ostataci krompir pirea mogu iskoristiti na nekoliko načina. Ukoliko se u pire dodaju dva jaja i malo brašna, mogu se dobiti vrlo ukusni uštipci za večeru, a može se iskoristiti i za knedle sa šljivama – priča Slavica.

  • UŠTEDA: 500-1.000 dinara
  1. Sami spremite sendviče

Mnogi roditelji školskoj deci daju novac da za užinu kupe sendvič u prodavnicama brze hrane, što je veliki izdatak. Slavica Ajdačić kaže da svaka domaćica, kada recimo priprema obrok sa pečenim mesom, od njega može napraviti jeftiniji i ukusniji sendvič koji deca mogu da nose sa sobom.

  • UŠTEDA: više od 1.000 dinara
  1. Od rinflajša zgotovite namaz

– Ukoliko porodice troše dosta na kupovne namaze, mogu ih zameniti domaćim namazima – kaže Slavica Ajdačić.

On se može napraviti od rinflajša (kuvano juneće ili pileće meso), Slavica kaže da meso treba samleti i pomešati sa majonezom, a po ukusu u namaz može se staviti biber i neki krastavčić.

  • UŠTEDA: 500 dinara
  1. Koristite ekspres lonac i čistite frižider

– Jedna od većih stavki u kućnom budžetu su računi za struju. Ivana Lojanica kaže da korišćenjem ekspres lonca pri spremanju hrane, kao i indukcionih ploča može puno se može uštedeti. Takođe je važno redovno čišćenje frižidera, jer nagomilavanje leda povećava potrošnju struje – savetuje Ivana.

  • UŠTEDA: 1.000 dinara
  1. Iskoristite ono što već imate za čišćenje

– Sirće, soda bikarbona i limunska kiselina mogu očistiti gotovo svaki komad nameštaja, odlični su da vrate sjaj nakitu, dezinfikuju dečje igračke ili skinu fleke sa sanitarija – kaže Ivana Lojanica.

Dovoljno je da pomešate ova tri sastojka, napravite pastu i očistite ono što želite, objašnjava Ivana.

  • UŠTEDA 500 dinara
  1. Orah za ogrebotine na nameštaju

– Umesto skupih sredstava kojima održavate nameštaj, dovoljno je da uzmete orah, zasečete ga i premažete nameštaj – objašnjava Ivana.

Kako kaže, na ovaj način može da se smanji i vidljivost sitnijih ogrebotina.

  • UŠTEDA: 200-500 dinara
  1. Saveti pri pranju veša

Ivana kaže da domaćice ne moraju da kupuju skupa sredstva da spreče mešanje boje pri pranju šarenog veša.

– Dovoljno je da u mašinu pri poslednjem ispiranju dodate malo soli. Da biste očistili mašinu za pranje veša od kamenca, sipajte oko dva litra sirćeta i toliko vode pa uključite glavni program za pranje na 95 stepeni – kaže Ivana, i dodaje da za belo rublje obavezno uz deterdžent treba dodati malo praška za pecivo.

  • UŠTEDA: 300-500 dinara
  1. Kako da zamenite osveživače stana

Ivana kaže da porodice mogu da uštede i na tome što neće kupovati osveživače stana koji sprečavaju širenje mirisa od kuvanja, na primer. Tako kaže da je, kada se kuva kiseli kupus, dovoljno da se krpa natopi sirćetom i njome se prekrije lonac. Takođe, dodaje Ivana, kafa odlično upija miris, pa možete kesicu u kojoj je malo kafe ubaciti u frižider i neutralisati razne mirise.

  • UŠTEDA: 300 dinara

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *