Doktor, tehničar i apotekar obilaze pacijente na seoskim područjima

Briga o pacijentima u ivanjičkim selima uvek je bila jedan od primarnijih zadataka Doma zdravlja u Ivanjici. Pri ovoj ustanovi aktivno je devet zdravstvenih ambulanti na seoskim područjima, i to na području Močioca, Katića, Prilika, Kušića, Devića, Kovilja, Bratljeva, Belih voda i Međurečja. Međutim, stalno zaposlenih doktora u tim ambulantama nema.

PR Doma zdravlja Ivanjica, dr Vesna Nedeljković, kaže kako u tim mestima nije zadovoljen kriterijum minimalnog broja stanovnika kako bi Ministarstvo zdravlja odobrilo zapošljavanje stalnog lekara. Stoga, lekari iz zdravstvene zaštite gradskog stanovništva odlaze u seoske ambulante, gde pružaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu pacijentima iz tih područja.

Tim koji sačinjava doktor, tehničar, kao i apotekar obilaze ambulante na terenu po ustaljenom nedeljnom rasporedu i to:

  • Ponedeljak- ambulanta Devići;
  • Utorak- ambulante Katići, Močioci i Prilike;
  • Sreda – ambulante Međurečje i Bele vode;
  • Četvrtak- ambulanta Kušići;
  • Petak- ambulante Bratljevo i Kovilje.

IL-dr-vesna-nedeljkovic-pr-dom-zdravlja-ivanjica Doktor, tehničar i apotekar obilaze pacijente na seoskim područjima

Dr Vesna Nedeljković ističe kako je poseban benefit seoskom stanovništvu to što pacijent u istom danu može obaviti pregled, dobiti recept za adekvatnu terapiju, ali i preuzeti lek u samoj ambulanti, budući da u poslednjih godinu dana sa doktorom i tehničarem ide i farmaceut.

Ukoliko pacijent ima potrebu za pregledom danima kada doktor ne radi u njihovoj ambulanti, može se javiti izabranom lekaru u Ivanjici. Međutim, pošto većinu seoskog stanovništva čine starija lica i putovanje im može predstavljati problem, iz Doma zdravlja savetuju da se sačeka dan kada je u njihovoj ambulanti prisutan doktor. Dr Vesna ističe kako se svi zaposleni trude da isti doktor ide svake nedelje u isto selo, imajući u vidu da se pacijent veže sa svog doktora, ali da je i samom lekaru lakše da radi znajući istoriju bolesti određenog pacijenta.

U slučajevima hitnih pregleda, ivanjički Dom zdravlja raspolaže sa tri terenska vozila, kojima se pacijenti sa seoskih područja transportuju do Hitne pomoći u Ivanjici. Iz te ustanove poručuju kako potreba za većim brojem terenskih vozila uvek postoji, kako bi se nivo zdravstvene zaštite stanovništva ivanjičkih sela, ali i samog grada Ivanjice, znatno poboljšao.

You may also like...

2 Responses

  1. Marija kaže:

    Kao neko ko zaista koristi usluge doma zdravlja,mogu reci da sam zadovoljna … Ali kad vec spominjete terenske ambulante,ne mogu a da ne vas ne pitam,videvsi ko je sve novo zaposlen u skorije vreme,jel moguce da niste mogli da Nikolu ostavite u Bratljevu i Kovilju? Dal je moguce da za momka koji je od kuce do kuce isao i obilazio stare ljude nije imalo posla? Doktorka Vesna, ne mogu da verujem da za ovog divnog vaspitanog momka niste nasli resenje. Poz

  2. Dragana kaže:

    Svesni smo da nema stalnog doktora u ambulantama,sto je donekle i razumljivo,ali vi nemate ni stalne tehnicare,ni sestre,koji ce svakodnevno biti na raspolaganju narodu mesnih zajednica,a ambulanta koja vam je na slici izgubila je izvrsnog tehnicara,momka,koji je licno na podrucju mesne zajednice Bratljevo,mojim starima cesto pomagao. Isto za Mocioce,cujem da cas ima sestre,cas nema,preko leta u bolnici radi itd… Steta je da ovako lepi objekti nase ambulante,koje sluze za seoski narod,nemaju radnike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *