Cena maline mora da ”skoči”, rod je desetkovan

Iako je ova godina obećavala berićet kada su u pitanju poljoprivredne kulture, po svemu sudeći to se ipak neće dogoditi. Velike količine kiše poslednjih dana izazvale su truljenje (botrytis cinerea) maline, pa je rod desetkovan, pogotovo u zasadima koji nisu bili zaštićeni protiv ove gljivice.

IL-lamontana-logo-TEXT Cena maline mora da ''skoči'', rod je desetkovan

Znatne količine ubranog ploda završile su u drugoj i trećoj klasi, a cene u otkupu ne mogu da pokriju troškove proizvodnje.

Kampanja berbe i otkupa ove godine počela je petnaestak dana pre a ogromne količine sazrele maline u veoma kratkom roku, nisu zapamćene do sada, kažu proizvođači. Mnoga gazdinstva nisu na vreme uspela da obezbede sezonske radnike, pa je malina opadala i trulila  na zemlji. Sa druge strane, u većini mesta bio je obustavljen otkup na par dana. Hladnjače nisu uspevale da zamrznu sve količine pristigle maline, nedostajalo je gajbica za branje, a kvalitet je iz dana u dan padao.

Stručnjaci kažu da je tretiranje zasada protiv sive truleži sada zakasnela reakcija, koja može izazvati i dodatne neželjene efekte, ukoliko se otkrije da je suzbijanje ove bakterije vršeno preko sazrelog ploda.

IL-malina-trula2 Cena maline mora da ''skoči'', rod je desetkovan

Kada se svemu doda i ponižavajuće niska otkupna cena, računica je više nego jasna. Poljoprivredenici su očajni, besni na državu, hladnjačare, ali i na sebe nemoćni da  bilo šta promene. Protesti, kažu,  više nisu delotvorni jer većina onih koji malinare predvode ne mogu da se izbore za rešenje višegodišnjih problema. Država se brani činjenicom da ne može uticati na cene, a godinama izbegava da uredi tržište proizvodnje, otkupa i plasmana maline.

Na hladnjačare, kažu, ne treba ni trošiti reči.

  • Ponašaju se kao da rade i žive u nekoj sasvim drugoj državi. Ni sa kim ne žele da razgovaraju, da se dogovaraju i planiraju, koriste našu muku, a za jednu kampanju otkupa postaju evro milioneri. To izgleda može samo kod nas, iako i vrapci na grani znaju da u poslednjih 40 godina cena maline na svetskom tržištu varira samo do ± 5 odsto. Ovo je očigledna pljačka, kojoj država mora stati na kraj, jer u protivnom preti opasnost da se malinarstvo potpuno uništi, a oko 300.000 ljudi ostane bez izvora prihoda. Krajnje je vreme da nadležni preduzmu nešto, inače nam se svima loše piše.– kaže jedan od najvećih proizvođača maline iz sela Luke.

Kompletnu proizvodnju je osigurao od kasnog snega i grada, ali kako kaže, osiguranje protiv truleži ne postoji. Ostaje mu da ovih dana dobro razmisli kuda dalje, dok radnici koje je jedva obezbedio i dobro plaća, sede besposleni. Da li će samo česti pogledi u nebo biti dovoljni za spas!?

Podredivši sve malini, poljoprivrednici kažu da im i ostala letina propada, jer ne stižu da sve obrade kako bi trebalo. Plamenjača uzima danak krompiru, a livade čija kosidba još nije ni počela, polako ali sigurno trule. To će zasigurno izazvati nedostatak sena za zimsku ishranu stoke.

infoliga-android-uskoro-306 Cena maline mora da ''skoči'', rod je desetkovan

You may also like...

5 Responses

  1. Dejan kaže:

    Najnovija informacija koju imam u vezi cene malina, kod nas u ariljskom kraju, je da je cena sada 250 din.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *