Nesvakidašnja pojava u okolini Ivanjice – Pao žuti sneg

U pojedinim delovima ivanjičkog kraja, prethodnih dana padao je žut sneg. Meštani Osonice ali i drugih sela istočno od Ivanjice prema Kraljevu, ovu neobičnu pojavu primetili su prošlog četvrtka.

Na već postojećih dvadesetak centimetara belog pokrivača, toga dana pao je vidno žut sneg u sloju od oko 5 centimetara. Meštani Osonice sa kojima smo razgovarali, kažu da ovako izraženu pojavu do sada nisu videli. Prema njihovom svedočenju, na pojedinim mestima je bilo i crvenkaste boje snega koja se jasno mogla uočiti u tragovima stopa. Iznad ovog žutog sloja, u petak je pao čist beli sneg.

Na fotografijama se jasno može videti sloj ovog pokrivača drugačije boje, ali je golom oku prizor bio jasniji i upečatljiviji.

IL-zuti-sneg2 Nesvakidašnja pojava u okolini Ivanjice - Pao žuti sneg

Stanovništvo se nije uplašilo, ali im je ova atmosferska pojava nesvakidašnja i čudna, pa su hteli čuti objašnjenje.

Prema redakciji InfoLIGe dostupnim ali nezvaničnim informacijama, žuta boja snega dolazi usled prašine u vazduhu koja nošena vetrovima preko Mediterana dolazi čak iz afričke pustinje Sahara. Vrlo je retko da se to dešava zimi, ali visoka temperatura i jaki vetrovi pre zadnjeg snega, sa sobom su sa najtoplijeg kontinenta doneli žuti i crvenskasti pustinjski pesak koga su snežne padavine nad južnim delovima Evrope pokupile u atmosferi i prizemljile.

Za razliku od zimskog perioda, pesak iz Sahare mnogo češće stiže u naše krajeve tokom letnjih meseci, pa je ta pojava izražena kroz takozvanu prljavu i crvenkastu kišu. Najbolje se može uočiti na šoferšajbnama automobila.

Stručnjaci međutim kažu da nema opasnosti po zdravlje stanovništva, te da nema razloga za zabrinutost.

You may also like...

2 Responses

  1. Dejan kaže:

    И за ово су криви американци. Па погледајте боју тог снега! Шта мислите, шта су радили?

  2. Kjuy kaže:

    Nisu odvojili zumance.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *