Raspisan nagradni konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje novog mosta u Ivanjici

Opština Ivanjica u četvrtak 1. marta raspisala je Konkurs za izradu urbanističko – arhitektonskog rešenja dela „Stare čaršije“ i neposrednog okruženja – odnosno idejno rešenje novog mosta preko reke Moravice u strogom centru grada.

Konkurs je prema pravu na učestvovanje otvoreni, prema cilju projektni, prema stepenu sprovođenja jednostepeni, a po načinu predaje anonimni.

Konkurs tretira prostorno – kulturno istorijsku celinu od velikog značaja za Republiku Srbiju (segmet u zoni starog trga, gradske crkve, Kamenog mosta i Tehničke škole) i prostor neposredno uz zonu zaštite, tako što predviđa izmeštanje saobraćaja sa Kamenog mosta, integrišući most sa crkvenom portom, starim trgom i pojasom reke, ali i na postojeće graditeljsko nasleđe oslanja konstrukciju planiranog novog mosta – 100 metara nizvodno od Kamenog mosta.

Usvajanjem urbanističko – arhitektonskog rešenja postaviće se koordinate kojima će se zaustaviti devastacioni procesi, vraćanje starog sjaja i trajna zaštita Kamenog mosta.

IL-novi-most-Vizura01 Raspisan nagradni konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje novog mosta u Ivanjici

Planski osnov za urbanističko – arhitektonski konkurs je Plan detaljne regulacije turističko – rekreativne zone „Jakovića polje“, preporuka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Rešenje o merama tehničke zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo i detaljne saobraćajne smernice za izgradnju novog mosta u centru Ivanjice.

IL-novi-most-Vizura10 Raspisan nagradni konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje novog mosta u Ivanjici

Pravo učešća na konkursu imaju sva fizička i pravna lica sa stečenim stručnim znanjima iz oblasti arhitekture i građevinarstva, bez obzira na njihovu teritorijalnu pripadnost. Učesnici konkursa imaju slobodu da u svoje timove uključe i stručnjake iz drugih struka u cilju unapređenja konkursnog rešenja.

Žiri za odabir najboljih radova čine eminentni stručnjaci:

  1. prof. dr Mirko Kovačević, diplomirani inženjer arhitekture, predsednik, glavni arhitekta Obnove Hilandara
  2. Gordana Gavrić, diplomirani arheolog, član, savetnik u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo,
  3. dr Nenad Šekularac, diplomirani inženjer arhitekture, član, vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu,
  4. Miljko Glavinić, diplomirani inženjer arhitekture, član, rukovodilac Odeljenja za urbanizam i komunalne poslove Opštinske uprave opštine Ivanjica,
  5. Dragoslav Nikolić, diplomirani ekonomista, član, rukovodilac Odeljenja za lokalnu poresku administraciju Opštinske uprave opštine Ivanjica,
  6. Jelena Jovanović, diplomirani inženjer saobraćaja, zamenik člana 4, saobraćajni inspektor u Odeljenju za inspekcijske poslove Opštinske uprave opštine Ivanjica,
  7. Danijela Ljubojević – Vulović, diplomirani prostorni planer, zamenik člana 5, savetnik u Odeljenju za urbanizam i komunalne poslove Opštinske uprave opštine Ivanjica.

Izvestilac je Radmila Ružičić, diplomirani inženjer arhitekture, savetnik u Odeljenju za urbanizam i komunalne poslove Opštinske uprave opštine Ivanjica, a sekretar konkursa Sanja Simićević, diplomirani pravnik, mlađi savetnik u Odeljenju za urbanizam i komunalne poslove Opštinske uprave opštine Ivanjica.

Kompletna konkursna dokumentacija može se preuzeti na zvaničnoj web stranici opštine Ivanjica, ili u zgradi opštinske uprave, počev od 1. marta 2018. godine, dok će konkurs biti otvoren do 25. maja ove godine.

Objavljivanje rezultata konkursa i izveštaj rada žirija zakazani su za 2. jul, a izložba konkursnih radova i javna diskusija o rezultatima za 01. avgust.

Prvoplasirano urbanističko-arhitektonsko rešenje biće nagrađeno sa 180.000, druga nagrada je 120.000, a treća 60.000 dinara.

Predmetni konkurs je pored zvaničnog web portala opštine Ivanjica oglašen u magazinu “Nedeljnik” i na portalima Društva arhitekata Beograda.

You may also like...

2 Responses

  1. Ana1983 kaže:

    Nemojte samo davati ovom strucnjaku sto je branu projektovao. Zasto se ne uradi projekat prepravke javnog wca u parku? Do reke napraviti veliku terasu-vidikovac sa pogledom na most a umesto wca restoran. Wc izmestiti i ukopati iza spomenika revolucije

  2. Ja78 kaže:

    100m nizvodno su kuće?! Ne razumem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *