Štrajk auto škola u Ivanjici (VIDEO)

Protestnom vožnjom instruktora ivanjičkih auto škola iskazano je nezadovoljstvo zbog promene  Zakona o bezbednosti saobraćaja koji ih obavezuje na polaganje novog stručnog ispita za produženje licence kako bi nesmetano mogli da obavljaju delatnost.

Oni smatraju da je potpuno neopravdano da instruktori, predavači i ispitivači polažu novi test provere znanja jer su isti već polagali pri dobijanju licence pre pet godina. Prema pravilniku Agencije za bezbednost saobraćaja, svako od njih nakon isteka prethodne licence mora ponovo pred ispitnu komisiju. Uslov za polaganje je prisustvo na najmanje pet seminara tokom petogodišnjeg perioda važenja licence. U suprotnom gube pravo na rad.

Prema tvrdnji instruktora, predavača i ispitivača, svako od njih ima potvrdu o prisustvu na seminarima koji se organizuju u cilju unapređenja znanja u oblasti saobraćaja, ali ne žele novu proveru jer kako kažu, time postaju diskriminisani u odnosu na ostale struke kojima za obavljanje delatnosti treba licenca, ali je nakon pet godina ne produžavaju novim državnim ispitom.

IL-strajk-auto-skola2 Štrajk auto škola u Ivanjici (VIDEO)

S tim u vezi poslali su predlog za izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja nadležnim institucijama i ministarstvima da se pomenuta odredba odnosno obaveza ukine. U suprotnom mnoge auto škole će biti zatvorene a njihovi radnici će ostati bez posla.

Nezadovoljni su i cenama učešća na seminarima koji koštaju po 10.000 dinara koliko košta i stručni ispit ali i iznosom za produženje licence od 5.000 dinara.

Osim Ivanjice protesti su održani u Požezi, Čačku, Užicu, Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Branko Vratonjić instruktor iz Ivanjice kaže da će protesti biti radikalizovani ukoliko se u međuvremenu ne nađe rešenje.

You may also like...

4 Responses

  1. Goran kaže:

    Problem je što treba da se plati..ali kome.

  2. сале kaže:

    Ако сте научили и положили први пут, шта је проблем да полажете опет? Једино ако нисте научили ни први пут…

    • Возач kaže:

      Истину збориш….. биће да им је то највећи проблем!

    • Goran kaže:

      Treba ondak i svi vozači kad produžavaju važenje vozačke dozvole ponovo da polažu..pa , zaboravili propise.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *